ГоловнаСвіт

​Парламент Уганди вдруге прийняв закон про довічне ув`язнення або смертну кару за гомосексуалізм, - The Guardian

Із 2014 року в країні вже діяв подібний закон, але його анулював конституційний суд.

​Парламент Уганди вдруге прийняв закон про довічне ув`язнення або смертну кару за гомосексуалізм, - The Guardian
Уганда. Молебен за закон проти гомосексуалізму в 2014 році
Фото: EPA/UPG

Парламент Уганди ухвалив закон, який запроваджує смертну кару або довічне ув'язнення за гомосексуальність, "вербування, просування та фінансування" одностатевої "діяльності".

Про це пише The Guardian.

За законопроєкт проголосували 389 депутатів, і тільки двоє виступили проти. Відтепер його доля залежить тільки від президента Йовері Мусевені, який може накласти вето або підписати закон.

За даними видання, з 2014 року в Уганді вже діяв подібний закон, який передбачав довічне ув’язнення за гомосексуальність. Попередня версія закону викликала широку міжнародну критику та в 2014 році була анульована Конституційним судом. Однак, після скасування закону представники ЛГБТ продовжували зазнавати жорсткого осуду та навіть насилля.

За інформацією The Guardian, у 72 країнах одностатеві стосунки караються законом. У восьми країнах за це передбачена смертна кара.

В Ірані, Судані, Саудівській Аравії та Ємені гомосексуальність досі карається смертною карою відповідно до законів шаріату. Те ж саме стосується деяких районів Сомалі та північної Нігерії. У двох інших країнах - Сирії та Іраку - смертні вироки виконують недержавні організації, зокрема - "Ісламська держава".

Нагадаємо, в 2014 році в Уганді відбувся масовий молебень на вдячність за підписання президентом Йовері Мусевені закону, що забороняє гомосексуалізм.

В Росії закон про заборону пропаганди нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх ухвалили в 2013 році. Фізичним особам, які порушили цей закон, загрожують великі штрафи, а діяльність юридичних осіб може бути тимчасово припинена. У 2018 році повідомлялося, що в РФ вперше офіційно визнали шлюб між двома чоловіками, однак того ж року їм довелося втекти з країни.

У 2021 році в Угорщині ухвалили закон, який забороняє "пропаганду гомосексуалізму" у школах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram