ГоловнаСвіт

ЄС має узгодити заходи для зниження цін на енергоносії до 24 листопада, – Bloomberg

Ключове питання – чи зможе блок обмежити ціни на газ.

ЄС має узгодити заходи для зниження цін на енергоносії до 24 листопада, – Bloomberg
Фото: EPA/UPG

Міністри країн ЄС встановили новий дедлайн досягнення угоди щодо заходів для зниження цін на енергоносії – 24 листопада. Відповідної домовленості було досягнуто на зустрічі у вівторок, пише Bloomberg.

Однак навіть якщо цей план вдастся утілити, ключові заходи не набудуть чинності до весни. 

Плани по обмеженню цін загрузли в технічних деталях і політичних суперечностях, вказує агентство. 

У липні, коли Москва скоротила постачання газу до Європи та мотивувала цим переосмислити європейську енергетичну політику, ЄС узгодив добровільне скорочення попиту на енергоносії на 15%. При цьому країни домовились, що скорочення в разі необхідності стане обовʼязковим. 

Це були "легкі заходи", а більш значимі застрягли в дипломатичних дискусіях. Ключове питання зараз полягає в тому, чи зможе блок обмежити ціни на газ. Одна з ідей – динамічний ціновий коридор на ключовому нідерландському обʼєкті. Однак всередині блоку поки так і не вдалося досягти консенсусу щодо того, які саме кроки ЄС може робити зараз.

"Є близько 15 країн-членів, які деякий час тому разом обговорювали більш сильне втручання в ринок, хоча вони інших мають різні погляди на те, як саме це зробити", – сказав міністр енергетики Нідерландів. 

Нагадаємо, цього жовтня лідери Європейського Союзу домовились вжити заходів, які дозволять знизити ціни на енергоносії, що різко зросли на тлі вторгнення Росії в Україну. Відповідної згоди було досягнуто на зустрічі у Брюсселі. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram