ГоловнаСвіт

Боррель роз'яснить міністрам закордонних справ країн Африки причини продовольчої кризи

“Росія блокує український експорт. Росія, не ми".

Боррель роз'яснить міністрам закордонних справ країн Африки причини продовольчої кризи
Жозеп Боррель
Фото: Скріншот відео

Високий представник Європейського союзу Жозеп Боррель надішле листа своїм колегам з країн африканського континенту з роз'ясненням причин, які призвели до продовольчої кризи.

Про такі плани Боррель розповів на пресконференції після засідання Ради ЄС з питань зовнішніх справ, пише interfax.com.ua.

Він вкотре наголосив, що до кризи призвели не санкції Європейського союзу проти Росії через війну в Україні, а дії Москви.

“Росія блокує український експорт. Росія, не ми. Росія руйнує порти та сховища продовольства, руйнує транспортну інфраструктуру. Росія, не ми. І це вже спричинило глобальну продовольчу кризу. Коли більше ніж 20 млн тонн зерна заблоковано в українських сховищах, і коли хтось заважає тому, щоб споживач його отримав, то хтось страждатиме від голоду. Це цілеспрямована спроба використати продовольство як зброю у війні. Це навмисна спроба створити голод у світі для того, щоб тиснути на світ, Україну, ЄС. Це те, що відбувається”, – зазначив високий представник ЄС.

Боррель додав, що російська пропаганда продовжує працювати за “типовою схемою гри”. “Вони створюють проблему та звинувачують у ній інших. І вони звинувачують санкції ЄС, хоча це вони несуть відповідальність за продовольчу кризу. Це не наші санкції, це дії Росії”, – підсумував він.

За його словами, деякі лідери африканських країн вже висловили занепокоєння у зв'язку із “наслідками наших санкцій”. 

“Я поінформував моїх колег міністрів, що надішлю листа всім міністрам закордонних справ країн Африки з поясненням того, як наші санкції були розроблені, як вони працюють, які наслідки і на кого вони впливають, що дозволено, а що ні. Я поясню, що ми робимо, реагуючи на кризу”, – розповів високий представник.

Нагадаємо, раніше Боррель заявив про те, що війна Росії проти України та блокада українських портів, що перешкоджає експорту мільйонів тонн зерна та становить загрозу голоду у світі, є воєнним злочином, за який РФ буде нести відповідальність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram