ГоловнаСвіт

США конфіскували іранську нафту з російського судна в Егейському морі, – ЗМІ

Грецька влада тимчасово затримала судно ще 15 квітня.

США конфіскували іранську нафту з російського судна в Егейському морі, – ЗМІ
Ілюстративне фото

США конфіскували іранську нафту з російського судна поблизу грецького острова Еввія в Егейському морі.

Про це пише Радіо Свобода з посиланням на AP і Reuters, що своєю чергою посилаються на власні джерела у Греції.

Після “судового втручання влади США щодо вантажу корабля” триває процес “передачі” нафти за кошти уряду США, інформує чиновник, який захотів залишитися анонімом.

Грецька влада тимчасово затримала судно ще 15 квітня, коли воно стало на якір біля порту Карістос на острові Еввія. Тоді корабель ішов під російським прапором, його екіпаж складався з 19 росіян.

Берегова охорона Греції заявила, що судно арештували через підозри в порушенні санкцій ЄС, запроваджених проти Росії через війну в Україні.

“Поки що невідомо, відбулася конфіскація тому, що це іранська нафта, яка підпадала під санкції США, чи ж дії були спричинені санкціями щодо танкера, який нещодавно змінив назву з Pegas на Lana і з 1 травня плаває під іранським прапором”, – йдеться в повідомленні.

Джерело в міністерстві судноплавства Греції, яке цитує Reuters, повідомило, що міністерство юстиції США “поінформувало Грецію, що вантаж на судні – іранська нафта”.

25 травня Сполучені Штати заявили, що російська влада і державні компанії допомагають іранському Корпусу вартових ісламської революції здійснювати контрабанду нафти та відмивати кошти, через що вирішено запровадити санкції.

Нагадаємо, як повідомив Bloomberg, покупці російської нафти в Азії змушені вдаватися до вигадок, щоб підтримувати потоки постачання. Це повʼязано з тим, що все більша кількість судновласників уникає нафти з РФ, щоб не зіткнутися з потенційними наслідками санкцій. Замість великих танкерів для постачання нафти з російського порту Козьміно тепер використовують невеликі судна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram