ГоловнаСвіт

Генсек ООН пропонує послабити санкції проти РФ в обмін на відкриття експорту українського зерна, – WSJ

Через війну в Україні у світі назріває продовольча криза.

Генсек ООН пропонує послабити санкції проти РФ в обмін на відкриття експорту українського зерна, – WSJ
Фото: Укрінформ

Генсек ООН Антоніу Гутерріш веде перемовини з Росією, Туреччиною та іншими країнами, щоб відкрити експорт українського зерна та запобігти глобальному дефіциту продовольства.

Як пише The Wall Street Journal із посиланням на дипломатів, в обмін на деблокаду зернових Гутерріш пропонує повернути на світовий ринок російський і білоруський калій.

Джерела видання вважають, що Росія зараз не веде серйозних переговорів. За їхніми словами, Туреччина висловила готовність брати участь у домовленостях, зокрема шляхом розмінування моря й управління судноплавством.

Представники Росії та України при ООН відмовилися від коментарів.

В ООН побоюються, що через підрив сільськогосподарської промисловості України внаслідок війни та блокади українських портів Росією зростання цін та потенційний дефіцит можуть дестабілізувати ситуацію у бідних країнах, що залежать від українського зерна.

Колишні й нинішні чиновники кажуть, що Рада безпеки ООН навіть не може ухвалити резолюцію, спрямовану на вивільнення українського експорту зерна, оскільки РФ має право вето і, напевно, ним скористається.

Проте, пише видання, і без резолюції ООН, країни, які залежать від українського зерна, будуть тиснути на Москву, щоб дозволити хоча б обмежені поставки продукції у супроводі суден під прапорами міжнародних організацій або нейтральної чи дружньої до Росії країни.

За оцінками України, з моменту широкомасштабного вторгнення Росією було вкрадено і вивезено не менш як 400 тисяч тонн зерна.

Раніше повідомляли, що Канада готова відправити кораблі до європейських портів, щоб українське зерно було доставлено тим, хто його потребує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram