ГоловнаСвіт

ПАРЄ запустила процес створення спеціального трибуналу по Росії, - Наталуха

"У якості приємного бонуса - цей документ виводить також за межі закону ідеологію "руского міру".

ПАРЄ запустила процес створення спеціального трибуналу по Росії, - Наталуха
Фото: Facebook/Дмитро Наталуха

ПАРЄ одноголосно ухвалила резолюцію, яка має розпочати політичний процес створення спеціального трибуналу щодо Росії.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

"Українська делегація боролася, як леви, за кожен голос і, врешті-решт, незважаючи на вагомий супротив окремих колег з різних країн, нам усім таки вдалося прийняти цю, без перебільшення, історичну резолюцію", - підкреслив Наталуха. 

Він додав, що "у якості приємного бонуса - цей документ виводить також за межі закону ідеологію "руского міру".

Згідно з текстом резолюції ПАРЄ, перед трибуналом має постати як військово-політичне керівництво РФ, так і безпосередньо ті, хто вчиняв злочини, повідомляє Укрінформ.

Трибунал також повинен отримати повноваження на розслідування та судове переслідування злочину агресії, імовірно, скоєного політичним і військовим керівництвом РФ. Ще трибунал повинен мати право видавати міжнародні ордери на арешт без обмеження імунітетом держави або глав держав і урядів та інших державних посадових осіб.

Спеціальний судовий орган мають створити група держав-однодумців у формі багатостороннього договору, схваленого Генасамблеєю ООН та за підтримки Ради Європи, Європейського Союзу й інших міжнародних організацій.

Трибунал пропонують розмістити в Страсбурзі (Франція).

З ініціативи представників української делегації до резолюції ПАРЄ внесли пропозицію "використовувати активи громадян Росії, які підпадають під санкції, за їхню відповідальність у загарбницькій війні, розпочатій проти України Російською Федерацією, як тільки їх (активів. – Ред.) конфіскація буде остаточною, для компенсації Україні та її громадянам будь-якої шкоди, заподіяної загарбницькою війною Російської Федерації".

Нагадаємо, після оприлюднення свідчень воєнних злочинів, скоєних російськими військами в Бучі, в Німеччині запропонували створити трибунал для покарання винних, подібний до того, що існував в Югославії.

На початку квітня петиція за створення нового трибуналу над Росією зібрала 1,7 млн голосів з 2 млн необхідних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram