ГоловнаСвіт

Україна хоче купити німецькі БМП Marder безпосередньо у виробника

Компанія Rheinmetall пропонує Києву поставки 35 БМП Marder до кінця року.

Україна хоче купити німецькі БМП Marder безпосередньо у виробника
Фото: EPA/UPG

Україна має намір закупити німецькі бойові машини піхоти Marder безпосередньо у виробника – компанії Rheinmetall. Про це повідомляє DW з посиланням на видання Bild am Sonntag (BamS). За його даними, машинобудівне підприємство має намір до кінця року поставити Києву 35 БМП.

Спочатку, як зазначає BamS, Rheinmetall пропонував Збройним силам ФРН невідкладно передати Україні боєздатні Marder, а потім отримати у виробника доукомплектовану техніку. Проте проти виступило міністерство оборони Німеччини. При цьому відомство не оцінювало стан БМП і необхідність їхнього огляду та обслуговування. 

Крім того, наприкінці березня Rheinmetall звернулося до міністра оборони Крістіне Ламбрехт щодо викупу 4 млн набоїв для БМП та їх доправлення в Україну, проте фірма не отримала відповіді, пише видання.

Позиція офіційного Берліна викликала критику посла України у ФРН Андрія Мельника. Підтвердження інформації про відсутність перевірок техніки з боку Міноборони означатиме скандал, заявив дипломат BamS. Почата Росією війна проти України триває вже півтора місяця, проте Берлін "не поспішає", зазначив Мельник.

Також Київ отримав пропозицію від іншого німецького постачальника озброєнь, стверджує газета Welt am Sonntag. За її даними, компанія Krauss-Maffei Wegmann запропонувала відправити Україні 100 самохідних артилерійських установок (САУ) PzH 2000, оферту передано уряду ФРН. Перші нові САУ можуть бути поставлені через 30 місяців після підписання контракту, тобто не раніше ніж у другій половині 2024 року, а повністю постачання буде завершено не раніше ніж 2027-го, пише видання.

Раніше глава Міноборони ФРН Ламбрехт заявила, що Німеччина досягла межі постачання Україні зброї зі складів Бундесверу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram