ГоловнаСвіт

Лавров пригрозив Україні через закон про перехідний період

"Якщо цей закон буде ухвалений, Київ тим самим проголосить вихід із Мінського комплексу заходів".

Лавров пригрозив Україні через закон про перехідний період
Глава МЗС РФ Сергій Лавров
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров стверджує, що в разі ухвалення Києвом закону про основи державної політики перехідного періоду Москва вважатиме, що Україна вийшла з мінських домовленостей.

"Проєкт закону про основи державної політики перехідного періоду, який було внесено урядом України: ... якщо цей закон буде ухвалений, Київ тим самим проголосить вихід із Мінського комплексу заходів", - наводить слова Лаврова ТАСС.

Раніше, 4 листопада, Ірина Верещук, призначена згодом міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, заявляла, що законопроєкт “Про засади державної політики перехідного періоду” №5844 цього року в залі парламенту не розглядатимуть - спершу потрібно врахувати зауваження Венеційської комісії.

Нагадаємо, законопроєкт про перехідний період був схвалений урядом в серпні. Він має на меті визначити базові засади ("червоні лінії") деокупації та реінтеграції; уніфікувати підходи як щодо тимчасово окупованих частин Донецької і Луганської областей, так і щодо Автономної Республіки Крим та міста Севастополя; впорядкувати та осучаснити існуючу профільну термінологію, а також запровадити поняття, які розкривають його новели — терміни перехідна юстиція, конвалідація, тимчасова окупація.

Крім того, документ має розподілити регулювання на конфліктний та постконфліктний періоди, що дозволить визначити певний алгоритм дій держави під час реінтеграції тимчасово окупованих (деокупованих) територій та їхніх мешканців; посилити соціальний зв’язок з тимчасово окупованими територіями; запровадити елементи перехідної юстиції, зокрема відповідальність за правопорушення, пов’язані з тимчасовою окупацією та інше. 

Також пропонується визначення термінології, яка повинна бути єдиною для всього законодавства. Це як нові, так і вдосконалені терміни: окупаційні сили і окупаційні служби РФ, політико-дипломатичні та санкційні заходи, територіальні громади на лінії розмежування, тимчасова окупація, деокупація, деокупувані території, реінтеграція деокупуваних територій, міцний мир, території пріоритетного розвитку.

Венеційська комісія у висновку зазначила, що проєкт закону пропонує створити лише загальну правову рамку для різноманітних заходів перехідного періоду, через що чітко передбачити вплив цього закону у разі ухвалення не є можливим. 

Натомість виконання рамкового закону у багатьох деталях залежатиме насамперед від імплементуючих законів та підзаконних актів, які необхідно буде розробити в майбутньому.

"Через загальні та розмиті норми... проєкт більше нагадує політичні вказівки, ніж нормативно-правовий акт", – зазначається у висновку комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram