ГоловнаСвіт

У Росії заблокували три пов’язані із Ходорковським сайти

Заблоковано доступ до сайтів "Открытые медиа", "МБХ медиа" і "Правозащита Открытки".

У Росії заблокували три пов’язані із Ходорковським сайти
Фото: EPA/UPG

У середу, 4 серпня, Роскомнагляд заблокував на території Росії доступ до сайтів "Открытые медиа", "МБХ медиа" і "Правозащита Открытки", пов'язаних з опозиційним діячем Михайлом Ходорковським.

Видання внесли до реєстру забороненої інформації за рішенням Генпрокуратури РФ, повідомляє Російська служба BBC. Відомство послалося на статтю 15.3 закону "Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації". Ця стаття дозволяє блокувати сайти, які містять інформацію із закликами до масових заворушень, здійснення екстремістської діяльності або участі в незаконних масових заходах.

У Роскомнагляді повідомили, що обмежили "доступ до інформаційних ресурсів Open Russia Civic Movement і Open Russia" - двох організацій, пов'язаних з Ходорковським, які у 2017 році Генпрокуратура РФ включила в список "небажаних", пише РБК. 27 травня Open Russia припинила свою діяльність, щоб захистити прихильників від кримінального переслідування.

У двох виданнях і правозахисному проєкті розповіли, що ні Роскомнагляд, ні Генпрокуратура не повідомляли їх про блокування. Представники "Открытых медиа" розповіли, що ввечері 4 серпня, за кілька годин до блокування, отримали чотири листи від Роскомнагляду з вимогою видалити протиправну інформацію. Про яку інформацію мова, в листах не уточнювалося. У "МБХ медиа" зазначили, що не отримували жодних повідомлень.

У липні Мін'юст РФ оголосив "небажаною" в Росії діяльність чотирьох неурядових організацій, пов'язаних з Михайлом Ходорковським. Це британський Khodorkovsky Foundation ("Фонд Ходорковського"), його дочірня структура, британський Oxford Russia Fund ("Оксфордський російський фонд"), а також британська організація Future of Russia Foundation ("Фонд Майбутнє Росії") і французька European Choice ("Європейський вибір").

Крім того, у липні Роскомнагляд заблокував у Росії сайт центру "Досьє", також пов'язаного з Ходорковським. Також Мін'юст Росії включив в список "ЗМІ - іноземних агентів" чотирьох журналістів "Открытых медиа".

У Росії чинний закон про так званих "іноземних агентів". У 2021 році влада додала до відповідного реєстру такі ЗМІ, як "Медуза" (базується в Латвії), московське "Первое Антикоррупционное СМИ" та VTimes.io, яке зареєстроване в Нідерландах, а також The Insider і п'ятьох журналістів російських видань. Також у списку "іноземних агентів" опинилася московська редакція Радіо Свобода, яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави. 

Через утиски в Росії журналістів і працівників Російської служби Радіо Свобода перевозять до Києва та Праги. З 18 травня московське бюро Радіо Свобода почало випускати програми з київської студії. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram