ГоловнаСвіт

Радбез ООН не зміг узгодити спільну заяву щодо Сирії

За даними AFP, досягти домовленостей не вдалося, зокрема, через заперечення РФ.

Радбез ООН не зміг узгодити спільну заяву щодо Сирії
Фото: Укринформ

Раді безпеки ООН не вдалося узгодити спільну заяву щодо ситуації в Сирії, незважаючи на заклик спеціального посланника генсека всесвітньої організації по цій країні Гейра Педерсена.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на агентство AFP.

Проєкт заяви, внесений на розгляд Радбезу ООН Великобританією, був спрямований на підтвердження резолюції 2254, прийнятої у 2015 році і яка стосується "стійкого врегулювання нинішньої кризи в Сирії". У документі, зокрема, йдеться про необхідність розробки проєкту нової Конституції, а також про проведення виборів  під наглядом ООН.

Педерсен раніше звертався до Радбезу із закликом подолати існуючі розбіжності, щоб повернути переговори про мирний процес в Сирії у нормальне русло. "Без  конструктивної міжнародної дипломатії  на цьому напрямку навряд чи можливі зрушення", - заявив він 9 лютого в Женеві.

За даними AFP, яке посилається на дипломатів, досягти домовленостей за спільною заявою не вдалося, зокрема, через заперечення Росії.

"Виходимо з того, що порядок і модальності роботи в конституційному комітеті повинні визначатися самими сирійцями", - прокоментував позицію  Педерсена постійний представник РФ при ООН Дмитро Полянський.

Нагадаємо, у липні минулого року Росія наклала вето на резолюцію Радбезу ООН про гуманітарну допомогу Сирії. Ця резолюція ООН була прийнята в 2014 році й кілька разів подовжувалася. Спочатку вона дозволяла колонам з гуманітарною допомогою перетинати чотири прикордонні пункти Сирії (два з турецького боку, по одному з іракського та йорданського) без згоди сирійської влади. Так міжнародні організації могли постачати допомогу в контрольовані повстанцями регіони. Однак, під тиском РФ число пропускних пунктів скоротилося до двох. Дія резолюції сплила 10 липня 2020 року.

У листопаді минулого року ЄС відмовився від участі у конференції в Сирії під егідою Росії.

З березня 2011 року, коли в Сирії почалася громадянська війна, в країні загинули понад 387 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram