ГоловнаСвіт

Санду звинуватила Додона у намаганні узурпувати владу у Молдові (оновлено)

Акція протесту завершилася ухваленням резолюції.

Санду звинуватила Додона у намаганні узурпувати владу у Молдові (оновлено)

У Молдові обрана президентка Мая Санду вимагає відставки уряду і дострокових парламентських виборів.

Про це пише newsmaker.md.

Санду озвучила вимоги під час сьогоднішньої акції протесту в Кишиневі. Мітингувальники протестували, зокрема, проти уряду Іона Кіку і ситуативної коаліції в парламенті соціалістів, депутатів від Партії "Шор" та групи Pentru Moldova.

У свою чергу Санду звинуватила чинного президента Ігоря Додона у намаганні узурпувати владу.

На її думку, парламентська коаліція була створена, аби прийняти закони проти людей. "Ця більшість сформована з людей, які служать Додону, а не народу. Вони приймають закони з порушенням всіх норм", - зазначила вона.

Оновлення. Учасники акції протесту в Кишиневі прийняли резолюцію з вимогою відставки уряду і проведення дострокових парламентських виборів, повідомляє Интерфакс.

Відповідно до ухваленого документа на молдовський уряд покладається відповідальність за "катастрофічну соціально-економічну ситуацію" і відсутність "ефективних заходів проти пандемії коронавірусу". "Ми вимагаємо терміново розпустити парламент. Обраний президент повинен прийняти рішення у відповідність до положень Конституції. Дата дострокових парламентських виборів повинна бути призначена президентом після консультацій з політичними партіями", – йдеться в резолюції.

Крім того, протестувальники закликали анулювати пакет законів, який був прийнятий впродовж тижня коаліцією поки що чинного президента Ігоря Додона та депутата Ілана Шора.

За словами організаторів протесту, в акції взяли участь понад 50 тисяч людей. Також вони повідомили, що багато людей не змогли доїхати до місця події, оскільки правоохоронці не пустили їх у Кишинів.

Нагадаємо, парламент Молдови схвалив проєкт закону, який передає йому контроль над спецслужбою країни.

За результатом підрахунку 100% голосів, колишня глава уряду Молдови Мая Санду перемогла у другому турі виборів президента. Термін повноважень Додона закінчується 23 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram