ГоловнаСвіт

Експрезиденту Киргизстану скасували вирок за корупцію

 Справу направили Первомайський районний суд Бішкека на новий розгляд.

Експрезиденту Киргизстану скасували вирок за корупцію
Алмазбек Атамбаев на параде по случаю Дня независимости Кыргызстана в Бишкеке, 31 августа 2016 г.
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Киргизстану скасував вироки двох інстанцій колишньому главі держави Алмазбеку Атамбаєву у справі про незаконне звільнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва.

Про це повідомляє АКИpress.

Рішення суду оголосили 30 листопада. Справу направили Первомайський районний суд Бішкека на новий розгляд.

Раніше суд засудив Атамбаєва у цій справі до 11 років і двох місяців позбавлення волі. Суд визнав його винним за ст. 319 ( "Корупція"). 

Також у цій справі визнали винною колишнього генерального прокурора Індіру Джолдубаєву (за ст.304 "Зловживання службовим становищем"). Її оштрафували на 60 тисяч доларів США.

У справі також були визнані винними лікар Абдухалім Раїмжанов і колишній радник голови Державної служби виконання покарань Калибек Качкиналієв. Однак їм не призначили покарання у зв'язку із закінченням терміну давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, 10 жовтня у Киргизстані затримали колишнього президента Атамбаєва. Його звинувачують в організації масових заворушень у Бішкеку.

У червні Первомайський районний суд Бішкека виніс вирок Атамбаєву. Його звинувачували в корупції через незаконне звільнення у 2013 році кримінального авторитета Азіза Батукаєва.

Азіза Батукаєва, відомий як "злодій у законі", 3 серпня 2006 року було засуджено до 16 років 8 місяців 15 днів позбавлення волі за співучасть у вбивстві. У 2013 році його звільнили з медичних причин – нібито в нього був рак. У день звільнення він залишив Киргизстан на приватному літаку. Пізніше з'ясувалося, що аналізи й медичний висновок було підроблено. З визначеного терміну Батукаєв відсидів половину.

Атамбаєва затримали в серпні 2018 року. Цьому передувало збройне протистояння в його резиденції. Прихильники колишнього президента змогли відбити першу атаку силовиків, на наступний день Атамбаєв здався.

Атамбаєв був президентом у 2011–2017 роках, його змінив Сооронбай Жеенбеков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram