ГоловнаСвіт

У Білорусі в ніч після виборів пройшли масові акції та сутички з силовиками (оновлено)

У багатьох місцях не було інтернету та телефонного зв'язку. 

У столиці Білорусі Мінську зразу після закриття виборчих дільниць на проспекті Незалежності почали збиратися протестувальники. Центр міста частково перекрито.

Зокрема, було заборонено рух площею Незалежності, пише “БелаПАН”.

Фото: Google

“У метро оголошують, що для обслуговування пасажирів зачинені станції “Жовтнева”, “Купалівська”, “Площа Леніна”, “Неміга”, “Фрунзенська”, “Молодіжна”. У багатьох місцях відсутній не тільки інтернет, а й телефонний зв’язок”, - повідомили журналісти. 

До Адміністрації президента стягнули спецтехніку, зокрема автозаки, водомети, армійські вантажівки. Зосереджено багато міліції, співробітників ВВ і спецпризначенців.

Оновлення 12:29. МВС Білорусі спростовує інформацію про загиблого унаслідок збиття спецтехнікою протестувальника. Також заперечується використання зброї проти протестувальників. Відомство заявляє про 50 постраждалих серед цивільних та 39 - серед силовиків. Протестні акції в міністерстві називають "несанкціонованими мітингами".

Окрім того, в МВС заявили про те, що загалом по країні було затримано 3000 людей. 

Оновлення 10:50. Правозахисники уточнили інформацію щодо затриманих. Центр "Вясна" повідомляє про затримання щонайменше 213 людей, з них 110 - у Мінську. Зазначається, що декого затримували просто біля виборчих дільниць, зокрема і спостерігачів. 

Оновлення 09:37. Позбавлений реєстрації правозахисний центр "Вясна" повідомив, що під час нічних протестів затримали щонайменше 120 людей. За попередніми даними, в столиці затримали понад 60 людей, решту - в регіонах, повідомляє TUT.by.

Слідчий комітет заявив, що постраждали десятки міліціонерів. "Під час огляду правоохоронці зафіксували використання як знаряддя злочину сміттєвих контейнерів, лавок, палиць, каменюк, уламків тротуарної плитки, скляних пляшок, а також легкозаймистих речовин", - заявили в СК. 

Затриманим протестувальникам інкримінують організацію масових заворушень та участь у них. Відповідальність за цією статтею передбачає від 8 до 15 років позбавлення волі. 

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Точних даних про кількість постраждалих учасників мітингів немає. У центрі "Вясна" заявили про одного загиблого протестувальника. За їхньою інформацією, він помер унаслідок наїзду автозака. 

"Так, є відомості про одного загиблого. Це трапилося в результаті наїзду спецтранспорту на учасників акції. Три людини серйозно постраждали, одна загинула в результаті черепно-мозкової травми", - заявив представник центру "Вясна".

Однак у МВС інформації про ймовірну жертву не надають, зазначили в TUT.by. 

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Оновлення 0:35. Протести охопили не тільки Мінськ, а й інші міста. За даними NEXTA, в Мінську силовики відкривали вогонь у бік протестувальників. З сигнальної чи бойової зброї - не повідомляють. Близько 0:30 стало відомо, що ОМОН зосередив сили на розгоні протестувальників у столиці, пише "Ліга" з посиланням на білоруське "Єврорадіо"

Як передає в Telegram TUT.by, також очевидці заявили про те, що в Мінську автозак на великій швидкості влетів у натовп мітингарів. Постраждали щонайменше троє людей. Офіційний представник ГУ МВС Наталя Ганусевич факт ДТП з автозаком не підтвердила.

Фото: https://t.me/tutby_official

МВС заявило про створення оперативних штабів по всій країні. У прямому ефірі "Настоящего времени" заявили, що в місті Бобруйськ ОМОН зняв шоломи та відмовився розганяти людей.

Акції проходять і в інших містах. 

Крім тього, не працюють сайти деяких білоруських ЗМІ. Станом на 21:47 не завантажувався сайт БЕЛТА, "Белорусский партизан", TUT.by.

Оновлення 22:02. Як пише видання NEXTA Live в Telegram, у Мінську майданчики біля готелю "Ювілейний" і Палацу спорту заповнені людьми. На центральній площі зібралися кілька тисяч людей. Проходять сутички зі спецпризначенцями, використовуються світло-шумові гранати. 

Нагадаємо, що сьогодні відбувся перший тур виборів президента Білорусі. За даними екзитполів, Олександр Лукашенко набирає близько 80%. Його головна опонентка Світлана Тихановська, на підтримку якої збиралися велелюдні мітинги, набирає близько 7%. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram