ГоловнаСвіт

У Білорусі під час протестів затримали 3 тис. людей

МВС заявляє, що постраждали 39 силовиків і 50 цивільних.

У Білорусі  під час протестів затримали 3 тис. людей
Фото: EPA/UPG

У Міністерстві внутрішніх справ Білорусі заявили, що під час протестів було затримано 3 тис. людей. При цьому правоохоронці стверджують, що не застосовували бойову зброю до протестувальників.

Про це повідомляє TUT.BY.

Разом із тим МВС заявляє, що під час мітингів постраждали 39 силовиків і близько 50 цивільних, передає БЕЛТА.

"У ніч з 9 по 10 серпня 2020 року в країні було зафіксовано осередкові збори громадян у районі виборчих дільниць і на центральних площах у 33 населених пунктах. Усього по країні за участь у несанкціонованих масових заходах було затримано близько 3 тисяч осіб. З них близько тисячі - в Мінську і більше двох тисяч - в інших регіонах республіки ", - йдеться в повідомленні.

У Міністерстві охорони здоров'я, зі свого боку, запевнили, що всім постраждалим було надано допомогу, а також спростували повідомлення про загиблого.

"Загиблих немає! Звертаємо увагу, що поширювана в деяких інтернет-виданнях інформація є повним фейком", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у неділю, 9 серпня, відбувся перший тур президентських виборів у Білорусі. Балотувалися чинний президент Олександр Лукашенко (уже вшосте), співголова об'єднання "Говори правду" Андрій Дмитрієв, колишній депутат нижньої палати парламенту Анна Канопацька, дружина затриманого блогера Сергія Тихановського Світлана Тихановська і голова партії "Білоруська соціал-демократична грамада" Сергій Черечень.

Після закриття виборчих дільниць на проспекті Незалежності у Мінську, а також в інших містах країни, почали збиратися протестувальники. Протести охопили не тільки столицю, а й інші міста. За даними NEXTA, в Мінську силовики відкривали вогонь у бік мітингувальників. Також очевидці заявили про те, що в Мінську автозак на великій швидкості влетів у натовп мітингарів. Правозахисники повідомляють про одного загиблого. Жителі Білорусі намагаються публікувати фото і відео протестів у соцмережах, але повідомляють про перебої з інтернетом, а також про закриття доступу до інтернет-ЗМІ, окрім державних.

Сьогодні вранці ЦВК Білорусі почала оголошувати попередні результати виборів - за офіційними даними, чинний президент Лукашенко набирає 80,23% голосів, його основна суперниця Тихановська - 9,9%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram