ГоловнаСвіт

​Правозахисники повідомляють про одного загиблого та як мінімум 213 затриманих під час протестів у Білорусі

У СК заявляють про десятки поранених силовиків і погрожують затриманим ув'язненням до 15 років.

​Правозахисники повідомляють про одного загиблого та як мінімум 213 затриманих під час протестів у Білорусі
Фото: EPA/UPG

Станом на ранок 10 серпня правозахисний центр "Вясна" повідомляє про щонайменше 213 затриманих під час акцій протесту в Білорусі 9 серпня.

Про це йдеться в повідомленні на сайті центру.

Зазначають, щонайменше 110 людей було затримано в Мінську: понад 40 - на виборчих дільницях або біля них (більшість із них спостерігачі), більш ніж 70 - під час протесту.

В областях затримано понад 15 спостерігачів, а також мітингувальників і журналістів, зокрема: у Гомелі, Барановичах, Гродні, Вітебську, Могилеві, Молодечні, Щучині, Бобруйську, Мяделі, Полоцьку та інших містах.

Також повідомляють, що минулої ночі одна людина загинула. Про це повідомив представник правозахисного центру "Вясна" Валентин Стефанович. За його словами, також десятки людей отримали серйозні травми.

Стефанович повідомив, що чоловік помер від травми голови внаслідок наїзду спецмашини, яка вдарила протестувальників.

Офіційного підтвердження смерті поки що немає. У МВС інформацію про загиблого заперечують. 

Тим часом у Слідчому комітеті Білорусі заявляють про десятки поранених силовиків, передає TUT.BY.

За даними видання, проти мітингувальників порушено кримінальні провадження за фактами "заворушень і насильства проти міліції". На місці події працюють понад 100 слідчих.

"За фактами організації масових заворушень й участі в них за різними частинами ст. 293 КК. Відповідальність за ці дії до 8 та 15 років позбавлення волі відповідно", - зазначив голова СК.

Нагадаємо, у неділю, 9 серпня, відбувся перший тур президентський виборів у Білорусі. Балотувалися чинний президент Олександр Лукашенко (уже вшосте), співголова об'єднання "Говори правду" Андрій Дмитрієв, колишній депутат нижньої палати парламенту Анна Канопацька, дружина затриманого блогера Сергія Тихановського Світлана Тихановська і голова партії "Білоруська соціал-демократична грамада" Сергій Черечень.

Після закриття виборчих дільниць на проспекті Незалежності в Мінську, а також в інших містах країни почали збиратися незгідні. Протести охопили не тільки столицю, а й інші міста. За даними NEXTA, в Мінську силовики відкривали вогонь у бік мітингувальників. 

Також очевидці заявили про те, що в Мінську автозак на великій швидкості влетів у натовп мітингарів. Постраждали щонайменше троє людей. 

Жителі Білорусі намагаються публікувати фото і відео протестів у соцмережах, але повідомляють про перебої з інтернетом, а також про закриття доступу до інтернет-ЗМІ, окрім державних.

Сьогодні вранці ЦВК Білорусі почала оголошувати попередні результати виборів - за офіційними даними, чинний президент Олександр Лукашенко (балотувався ушосте) набирає 80,23% голосів, його основна суперниця Світлана Тихановська - 9,9%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram