ГоловнаСвіт

У Верховному суді Іспанії почали розслідування проти екскороля Хуана Карлоса I

Справа пов'язана з контрактом на швидкісні потяги в Саудівській Аравії.

У Верховному суді Іспанії почали розслідування проти екскороля Хуана Карлоса I
Хуан Карлос

Прокурор Верховного суду Іспанії почав розслідування проти колишнього короля Хуана Карлоса I у зв'язку з контрактом на швидкісні потяги в Саудівській Аравії. Про це пише Reuters.

Генеральний прокурор заявив, що прокурор ВС розгляне питання про те, чи можна Карлоса I включити у справу щодо будь-якого діяння, яке відбулося після того, як він втратив свій імунітет після зречення престолу у 2014.

"Це розслідування зосереджене на встановленні або відкиданні злочинної значущості дій, які відбулися після червня 2014 року, коли колишній король не був захищений імунітетом", - повідомили в суді.

В агентстві зазначили, що іспанський королівський дім не надав коментарів, також не вдалося зв'язатися з адвокатом колишнього короля.

Це розслідування прокуратури ВС засноване на іншому розслідуванні, проведеному антикорупційним прокурором у зв'язку з другим етапом будівництва швидкісної залізниці в Саудівській Аравії, яке проводила група іспанських компаній у 2011 році.

Нагадаємо, що Хуан Карлос зрікся престолу у 2014 році на користь свого сина Філіпа. Він займав престол з 1975 року. Кримінальне провадження у справі про корупцію було відкрито 2018 року - його підозрювали в отриманні незаконної винагороди.

У березні 2020 Король Іспанії Філіп VI розпорядився позбавити батька, колишнього короля Хуана Карлоса I, щорічної платні в розмірі 194 тис. євро. Також він заявив, що відмовиться від спадщини.

Заява з'явилася після публікацій про зв'язок членів королівської сім'ї з панамським фондом Lucum Foundation. На початку березня швейцарське видання Tribune de Genève повідомило, що у 2008 році Хуан Карлос I отримав 100 млн доларів від Саудівської Аравії. Ці гроші були зараховані на швейцарський рахунок, відкритий на ім'я його фонду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram