ГоловнаСвіт

Хуан Карлос підписав акт про зречення іспанського престолу

Нового короля Іспанії мають привести до присяги в парламенті вранці 19 червня

Хуан Карлос підписав акт про зречення іспанського престолу
Хуан Карлос

Король Іспанії Хуан Карлос I, який покидає свій трон, ввечері 18 червня підписав парламентський акт про своє зречення.

Про це повідомляє агентство AFP.

Урочиста церемонія підписання відбулася в західній частині Мадрида. Під гарматні залпи та вигуки "Хай живе король!" сім'я, що править, прибула до королівського палацу. Підписавши акт золотим пером, 76-річний монарх обняв наступника - свого сина. Майбутнього короля Феліпе VI мають привести до присяги в парламенті вранці в четвер, 19 червня.

Формально 46-річний Феліпе став королем вже опівночі, коли зречення батька набуло чинності.

Новий монарх і його 41-річна дружина Летиція, яка раніше працювала теледиктором, виховують двох доньок - семирічну Софію і восьмирічну Леонор.

Про те, що монарх зрікся престолу, стало відомо 2 червня. "Його величність король Хуан Карлос відмовиться від престолу на користь свого сина, принца Феліпе ", - заявив тоді прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой.

Хуан Карлос I де Бурбон прийшов до влади в листопаді 1975 року після смерті диктатора Франсиско Франко. Відразу після вступу на трон він провів демократичні реформи: в 1977 році легалізував політичні партії й ухвалив нову конституцію Іспанії, яка гарантувала громадянські права і свободи. Більше самостійності отримали провінції. Король також зміг налагодити відносини з лівими партіями, які традиційно виступають за проголошення Іспанії республікою. У 2005 році, незважаючи на протести з боку Римської католицької церкви, він підписав закон, що легалізував одностатеві шлюби на всій території країни.

В останні роки Хуан Карлос страждав через проблеми зі здоров'ям. Так, у квітні 2012-го під час полювання на слонів у Ботсвані монарх зламав у трьох місцях бедро. Через ускладнення операцію довелося повторити у грудні того самого року. Однак і це хірургічне втручання пройшло невдало - в тканини потрапила інфекція. У підсумку вже у вересні 2013-го Хуан Карлос знову опинився на операційному столі. Незважаючи на те, що ця операція стала восьмою за три роки, король після неї заявив, що не має наміру відмовлятися від трону.

Вважається, що причиною відмови від престолу стала низка скандалів, до яких виявилися втягнутими члени династії, що править. Зятя Хуана Карлоса - герцога Пальмського Іньякі Урдангаріну - звинуватили у фінансових махінаціях. У цій справі до суду викликали дочку монарха - донью Крістіну, яка, таким чином, стала першим членом королівської сім'ї, який давав свідчення в суді у справі про корупцію.

Разом з тим, полювання на слонів коштувало Хуану Карлосу не тільки проблем зі здоров'ям, але й іміджевих втрат. Захисники тварин обурені поведінкою монарха, а громадськості не сподобалося, що король таким чином розважається, коли країна переживає економічну кризу. У підсумку Хуану Карлосу довелося публічно вибачитися за подію. "Я дуже шкодую з цього приводу. Я помилився. Цього більше не трапиться", - заявив він тоді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram