ГоловнаСвіт

Туреччина оголосила про нову військову операцію в Сирії

Операцію "Весняний щит" розпочато у відповідь на авіаудар по турецьких військових в Ідлібі.

Туреччина оголосила про нову військову операцію в Сирії
Турецкие военные во время операции "Оливковая ветвь"
Фото: EPA\UPG

Міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар оголосив у неділю про проведення операції "Весняний щит" на північному заході Сирії. Про це пише Анадолу.

Глава оборонного відомства заявив, що операцію розпочато у відповідь на авіаудар по позиціях турецьких військових, що забрав 27 лютого життя 36 військовослужбовців в зоні деескалації.

"Туреччина не має на меті збройного протистояння з Росією в Сирії. Наше завдання - запобігання злочинам режиму Башара Асада, усунення радикалізації і запобігання міграції. Нашою метою є лише прихильники Асада, що атакуюють розташування турецьких військових", - сказав міністр.

Глава Міноборони Туреччини повідомив, що з початку операції знищено один безпілотник, вісім вертольотів, 103 танки, 72 артилерійські установки гаубиці, три системи ППО, нейтралізовані 2 212 військовослужбовців сирійського режиму.

"Ґрунтуючись на праві на самооборону, Туреччина буде завдавати потужні удари у відповідь на будь-які атаки з розташування військ в Ідлібській зоні деескалації, в тому числі в районі спостережних пунктів", - повідомив Акар.

Він також підкреслив, що Туреччина очікує від Росії задіяння всіх важелів впливу на режим Башара Асада з метою припинення атак в Ідлібській зоні деескалації та відведення сил Асада за межі зони, окресленої домовленостями в Сочі.

Нагадаємо, 27 лютого в сирійській провінції Ідліб в результаті авіаудару сил режиму Башара Асада, підтримуваного Росією, загинули понад 30 турецьких військовослужбовців, десятки отримали поранення.

Туреччина стверджує, що Росія була заздалегідь повідомлена про місця дислокації турецьких військових в Ідлібі, проте по них все одно було завдано авіаудару. Міноборони Росії заявило, що російська сторона не причетна до авіаударів, а сирійська армія обстріляла військових, які "опинилися в бойових системах загонів терористів".

У ніч на 28 лютого турецькі військові завдали з землі і повітря удари у відповідь по позиціях урядових сил в Сирії і заявили про знищення понад 50 сирійських солдатів в Ідлібі.

На тлі повідомлень про втрати Туреччина скликала екстрене засідання Ради НАТО. Радбез ООН провів екстрене засідання, на якому низка країн закликала Росію припинити військову операцію в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram