ГоловнаСвіт

На виборах у Словаччині перемогла опозиційна партія

Блок партій президента не пройшов до парламенту.

На виборах у Словаччині перемогла опозиційна партія
Игорь Матович, лидер партии OľaNO
Фото: EPA/UPG

На минулих в суботу, 29 лютого, виборах до Національної ради (парламенту) Словаччини переконливу перемогу здобула опозиційна партія, передає DW.

Словацькі популісти - опозиційна партія OľaNO ("Звичайні люди і незалежні особистості"), за попередніми даними підрахунками, отримала 25,02% голосів, або 53 мандати в парламенті (всього в Словаччині 150 депутатів). Через величезний відрив від потенційних партнерів з коаліції ця партія має високі шанси отримати посаду прем'єр-міністра.

Діюча партія влади SMER-SD ("Напрям - соціальна демократія"), яка керувала державою з 2006 року (з нетривалою перервою в 2010-12 роках), отримала друге місце з показником в 18,3% (38 мандатів).

Третє місце зайняла ще одна популістська партія "Ми-сім'я", вона отримала 8,24% (17 місць в парламенті). Четверті - проросійські ультранаціоналісти L'SNS з 7,97% (теж 17 місць). Замикають список парламентських партій Лібертаріанська "Свобода і солідарність" (6,21%, 13 місць) і партія експрезидента Андрія Кіски "Для людей" (5,76%, 12 місць).

Поза парламентом залишилися обидві угорські партії, чого ще ніколи не було в історії Словаччини (угорська меншина становить близько 10% населення країни).

Ще однією сенсацією стала поразка блоку партій "Прогресивна Словаччина" і "Разом", створеного за підтримки чинного президента Словаччини Зузанни Чапутової. Він набрав 6 95%, в той час як прохідний бар'єр для партійних блоків - 7%. Жодне опитування, а також екзит-пол не ставили під сумнів потрапляння соратників Чапутової в парламент. Очікувалося, що вона увійде до нової коаліції.

На результат виборів вплинуло резонансне вбивство 27-річного журналіста Яна Куціяка і його нареченої Мартіни Кушнірової, які були застрелені в лютому 2018 року в себе вдома за 65-ть кілометрів на схід від Братислави. Куціяк проводив журналістське розслідування, щоб виявити зв'язок наближених прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо з італійськими підприємцями, які, в свою чергу, були пов'язані з мафією.

Вбивство Куціяка викликало величезну хвилю протесту в країні. Критиці піддалася правляча партія, на думку опозиції, саме її представники допустили проникнення корупції і криміналу у владу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram