ГоловнаСвіт

Апеляційний суд зобов'язав Росію виплатити $50 млрд акціонерам ЮКОСу

Багаторічний розгляд відправляється до Верховного суду Нідерландів.

Апеляційний суд зобов'язав Росію виплатити $50 млрд акціонерам ЮКОСу
Фото: EPA/UPG

Апеляційний суд Гааги підтвердив, що Росія повинна виплатити $50 млрд колишнім акціонерам ЮКОСу Hulley Enterprises, Yukos Universal і Veteran Petroleum.

Про це пише "Бі-бі-сі" з посиланням на заяву суду.

Рішення про рекордну виплату було прийнято ще у 2014 році Постійною палатою третейського суду у Гаазі, але у 2016 році Окружний суд Гааги скасував це рішення.

Тепер арбітражне рішення знову чинне.

Мін'юст Росії не погодився з рішенням Апеляційного суду Гааги, який, як йдеться у його заяві, проігнорував ряд аргументів, представлених Росією. Натомість колишній глава ЮКОСу Михайло Ходорковський рішенням гаазького арбітражу задоволений.

"Кремль програв Гаагу акціонерам ЮКОСу. Причому підтверджена не тільки процедура, але й суть: "відбирання ЮКОСу - справа не про податки, а про боротьбу з політичними опонентами", - написав він у Твітері.

Рішення арбітражу може бути оскаржене у Верховному суді Нідерландів.

Нагадаємо, постійна палата третейського суду у Гаазі у липні 2014 року зобов'язала Росію виплатити майже $50 млрд компаніям, афільованим з колишніми акціонерами ЮКОСу. Суд вирішив, що дії Росії щодо ЮКОСу можна розцінити як експропріацію інвестицій, що порушує 45-ту статтю Енергетичної хартії, яку РФ підписала, але не ратифікувала.

Найбільшу суму - $39,97 млрд - має отримати кіпрський офшор Hulley Enterprises Limited, пов'язаний з колишнім контролюючим акціонером ЮКОСу Group Menatep Limited (згодом перейменований на GML). Виплата ще у $8,2 млрд присуджена кіпрській Veteran Petroleum, яка виконувала роль пенсійного фонду колишніх співробітників ЮКОСу. Обсяг компенсації для зареєстрованого на острові Мен офшору Yukos Universal Limited суд визначив у розмірі $1,9 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram