ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд у Гаазі зобов'язав Росію повернути екс-власникам ЮКОСу $50 мільярдів, - ЗМІ

Третейський суд визнав, що Росія порушувала Енергетичну хартію

Суд у Гаазі зобов'язав Росію повернути екс-власникам ЮКОСу $50 мільярдів, - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Росія програла майже 10-річний судовий процес, ініційований екс-акціонерами ЮКОСу. Про це повідомляє "Коммерсантъ".

Як інформує видання, Третейський суд у Гаазі визнав, що Росія порушувала Енергетичну хартію, і фактично визнав нафтокомпанію експропрійованою. Group Menatep Limited (GML), що репрезентує інтереси Леоніда Невзліна, Володимира Дубова й інших (Михайло Ходорковський традиційно дистанціюється від процесу), вимагала відшкодувати $114 млрд, але суд оцінив втрати приблизно в $50 млрд.

"Джерела видання називають рішення політичним і вважають, що Росія спробує анулювати його. У GML готові стягувати належні їй кошти примусово", - пише російське видання.

Окрім того, Росія повинна сплатити витрати судового процесу в розмірі $65 млн.

За рішенням суду, оскільки присуджено "істотну суму", Росія має час на виплату до 15 січня 2015 року, після чого почнуть нараховувати відсотки. Також протягом 10 днів із 28 липня Росія може звернутися до судів Голландії, на території якої розглядали позов, із заявою про ануляцію рішення, говорять співрозмовники "Коммерсанта".

Видання нагадує, що судовий процес розпочався 2005 року. 2003-го держава висунула проти ЮКОСу звинувачення в несплаті податків, президента й основного акціонера компанії Михайла Ходорковського заарештували (засудили за шахрайство 2005 року, помилуваний і випустили на волю у грудні 2013 року). Наприкінці 2004 року основний актив ЮКОСу, "Юганскнефтегаз" (зараз належить "Роснефти") продали на аукціоні за 263 млрд руб. ($9,3 млрд на той момент). 2005 року Михайло Ходорковський продав своїм партнерам частку в GML, і вона почала контролювати 70,5% ЮКОСу. Від усіх судових розглядів навколо компанії бізнесмен відтоді дистанціювався, минулого тижня його представники стверджували, що до зазначеного процесу пан Ходорковський не має жодного стосунку. Власниками GML вважають Леоніда Невзліна, Володимира Дубова і кількох інших.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram