ГоловнаСвіт

Китайське видання спростувало інформацію про смерть лікаря, який першим попередив про загрозу коронавірусу

Лі Венліань перебуває у критичному стані.

Китайське видання спростувало інформацію про смерть лікаря, який першим попередив про загрозу коронавірусу
Фото: twitter.com

Китайський таблоїд повідомив, а потім спростував інформацію про смерть лікаря Лі Венліаня, який одним з перших попередив про спалах коронавірусу 2019-nCov і сам ним заразився.

"Лі Венліань зараз перебуває в критичному стані. Як повідомляється, його серце перестало битися о 21:30 (за місцевим часом, - ред.). Потім він отримав лікування за допомогою ЕКМО (оксигенація екстракорпоральної мембрани)", - йдеться в повідомленні.

ВВС повідомляє, що Лі Венліань працював офтальмологом в одній з лікарень Уханя. Ще в грудні 2019 року він помітив сім випадків невідомого йому захворювання, збудником якого був вірус, схожий на коронавірус SARS.

30 грудня він попередив своїх колег в груповому чаті. Через чотири дні його викликали в Управління громадської безпеки, де змусили підписати зізнання в тому, що він поширював брехню з метою підриву громадського порядку.

У поліції тоді заявили, що під слідством за "поширення чуток" перебувають вісім осіб.

У кінці січня, коли спалах вірусу вже був у розпалі, Лі Венліань опублікував скан підписаного ним документа в Weibo, китайському аналозі "Твіттера", і розповів, що заражений сам.

Влада принесла лікаря вибачення. Однак від вірусу йому вилікуватися не вдалося. У четвер ЗМІ повідомили про його смерть. Державна газета "Женьмінь Жибао" назвала в "Твіттері" смерть медика національною трагедією.

Лі Венліаню було 34 роки. Більшість померлих від коронавірусу - люди у віці 60 років або старше, або люди з ослабленою попередніми захворюваннями імунною системою. Деякі медики виділяли їх в групу ризику.

Чи були у лікаря Лі інші захворювання, невідомо, але він далеко не наймолодший серед тих, що заразилися коронавірусом.

У четвер державні ЗМІ повідомили, що захворювання діагностовано у новонародженого, мати якого була заражена. Чи передалася хвороба дитині в лоні, чи вже після народження, невідомо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram