ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Одужання від уханського коронавірусу залежить від імунітету - Супрун

Більшість з хворих і тих, хто помер внаслідок зараження, мали інші захворювання.

Одужання від уханського коронавірусу залежить від імунітету - Супрун
Фото: EPA/UPG

Одужання від нового "уханського" штаму коронавірсу (2019-nCOV), який викликає пневмонію, залежить від імунітету хворого. Найбільший ризик зараження і летального результату мають люди зі слабким імунітетом, повідомила на своїй сторінці в Facebook колишня глава МОЗ України Уляна Супрун.

"Поки відомо, що люди, які померли внаслідок зараження вірусом, мали проблеми зі здоров'ям, у тому числі слабкий імунітет. Також серед покійних більшість були похилого віку. У багатьох з них були супутні захворювання, як цироз печінки, гіпертонія, цукровий діабет або хвороба Паркінсона", - пояснила Супрун.

Багато з тих, хто заразився, працювали або відвідували ринок в м Ухань в Китаї, через що вірус і прозвали уханський. Вірусу зручно поширюватися в умовах китайських продуктових ринків, де багато продавців і туристів, продаються живі й убиті тварини, птиця, морепродукти.

"Вірус викликає пневмонію з кашлем, пропасницею і утрудненням дихання. Експерти вважають, що інкубаційний період триває близько двох тижнів", - повідомила Супрун. Відомо також, що вірус передається від людини до людини і може мутувати. Поки вакцини від нього немає, але потрібно дотримуватися загальних правил гігієни: мити руки, уникати людей з ознаками захворювання, не чіпати брудними руками очі і рот.

Його симптоми такі ж, як у гострої респіраторної інфекції. Під час перших його проявів потрібно звернутися в лікарню.

"Нині експерти вважають, що в зоні ризику більш імовірно перебувають люди зі слабким імунітетом. Основне занепокоєння викликає діапазон вираження симптомів: у деяких вони легкі, інші хворіють важко", - додала Супрун.

Вона підкреслила, що уханський став сьомим коронавірусом, а вперше їх ідентифікували в 1960-х роках. Уляна Супрун пояснила, що "резервуаром" коронавірусів є тварини. Вони швидко мутують і змінюються, в тому числі стають патогенними для людей.

Нагадаємо, новий коронавірус є різновидом вірусу SARS, який теж виявився в Китаї і в 2002-2003 роках викликав пандемію і смерті 800 пацієнтів. Зараз випадки зараження підтверджені в Сінгапурі (у громадянина Китаю) і Саудівської Аравії (у медсестри з Індії). Стан першого пацієнта стабільний, а медсестра вже почала одужувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram