ГоловнаСвіт

Столтенберг: Росія - не ворог НАТО, але вона застосувала військову силу проти України

Генсек Альянсу заявив, що не ділить світ на ворогів і друзів.

Столтенберг: Росія - не ворог НАТО, але вона застосувала військову силу проти України
Фото: EPA/UPG

НАТО не вважає ворогом Російську Федерацію, але бачить, що вона застосувала військову силу проти України.

Про це в інтерв'ю телеканалу CNN заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми не створюємо списку ворогів. Ми не вважаємо Росію ворогом. Що ми бачимо, це те, що Росія застосувала військову силу проти сусіда, України", - сказав він.

При цьому Столтенберг зазначив, що Росія - "це не те саме, чим був Радянський Союз".

"Ми завжди намагаємося покращити відносини... Ми не ділимо світ на ворогів і друзів", - підкреслив генсек НАТО.

Він додав, що цієї "непередбачуваної" миті у сфері безпеки необхідний сильний інститут, такий як НАТО.

Нагадаємо, в листопаді Столтенберг заявив, що НАТО більше не допустить повторення "кримського сценарію". Він підкреслив, що якщо на якогось члена НАТО буде вчинено напад, відповість увесь Альянс.

Раніше президент Франції Еммануель Макрон в інтерв'ю журналу The Economist заявив, що не вірить у положення ст. 5 Статуту НАТО про колективну оборону, згідно з яким напад на одного союзника Альянсу розглядається як напад на всіх союзників. Він також заявив, що "мозок НАТО мертвий", а Європу він закликав "прокинутися". Його заяву розкритикували лідери Німеччини, Польщі і Хорватії.

Україна хотіла отримати План дій щодо членства в НАТО ще 2008 року на саміті НАТО в Бухаресті, але це рішення заблокували Німеччина і Франція. У 2017 році Україна знову заговорила про отримання ПДЧ, а навесні 2018 року президент Петро Порошенко назвав цей план наступною метою країни.

У лютому 2019 року Верховна Рада включила в Конституцію курс на членство в Євросоюзі і НАТО. Нова влада заявила, що подавати нову заявку на отримання плану дій щодо членства в НАТО не потрібно, тому що залишається чинною заявка від 2008 року.

3 грудня Рада закликала парламенти країн НАТО ініціювати прискорення надання Україні ПДЧ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram