ГоловнаСвіт

Іран поставляє нафту іноземним державам в обхід санкцій США, - NYT

Журналісти зафіксували 12 іранських танкерів, які порушили обмежувальні заходи.

Іран поставляє нафту іноземним державам в обхід санкцій США, - NYT
Фото: EPA\UPG

Економічні санкції, які США ввели проти Ірану, не заважають Тегерану й далі торгувати своєю нафтою і постачати її в країни Азії та Середземномор'я. Про це йдеться у розслідуванні The New York Times.

Видання проаналізувало маршрути понад 70 іранських танкерів з 2 травня, коли американські санкції набрали чинність. Для цього NYT використовувало сервіси MarineTraffic і Refinitiv, а також супутникові фото  компанії Planet Labs.

Як з'ясувалося, щонайменше 12 іранських танкерів доставляли нафту іноземним державам, при цьому, шість з них заходили в порти Китаю, а решта - проходили Суецький канал і могли постачати нафту Туреччині або Сирії.

Нагадаємо, у травні почали діяти односторонні обмежувальні заходи США, які забороняють іноземним державам вести бізнес з Іраном, зокрема, купувати у нього нафту.

У квітні адміністрація Трампа оголосила про рішення не продовжувати виключення з нафтових санкцій проти Ірану щодо низки країн, зокрема, Китаю, Індії, Японії, Південної Кореї, Туреччини. Це рішення було націлене на те, щоб звести до нуля експортні поставки нафтової продукції з Ірану.

Раніше сьогодні повідомляли, що Іран вдруге за місяць затримав іноземний танкер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram