ГоловнаСвіт

США почали розробку нових ракетних систем

США почали розробку нових ракетних систем
Марк Эспер
Фото: newsader.com

Після припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) Вашингтон прискорив розробку нових ракетних систем. Про це заявив американський міністр оборони Марк Еспер у п'ятницю, 2 серпня, передає DW.

За його словами, США вже почали роботу над "мобільними системами неядерних крилатих і балістичних ракет наземного базування". Він також розповів, що ракетна програма наразі перебуває на ранній стадії".

Водночас Еспер звинуватив Росію в "тривалих і неодноразових порушеннях" ДРСМД тоді, як "Сполучені Штати сумлінно дотримувалися своїх зобов'язань в рамках угоди".

Нагадаємо, 2 серпня офіційно завершився договір між США і Росією про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Сполучені Штати покладають відповідальність за припинення дії договору на Росію. Своєю чергою, МЗС РФ заявило, що угода перестала діяти "за ініціативою американської сторони".

У Вашингтоні і НАТО вважають, що Москва порушила угоду створенням ракети 9М729 (SSC-8 за класифікацією альянсу), здатної пролетіти понад 500 кілометрів. У Москві визнають наявність ракети, але стверджують, що вона не порушує договір.

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності був підписаний в 1987 році генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом. Ракети середньої і меншої дальності становлять найбільшу загрозу для миру, оскільки здатні досягти цілі протягом декількох хвилин і не залишають противнику шансів підготуватися до удару і відбити його.

Раніше повідомлялося, що Трамп хоче укласти новий ракетний договір між США, Росією і Китаєм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram