ГоловнаСвіт

США створюють військову коаліцію для захисту танкерів у Перській затоці

У найближчі тижні з'ясується, які країни увійдуть у місію.

США створюють військову коаліцію для захисту танкерів у Перській затоці
Фото: EPA\UPG

На тлі напруження у відносинах з Іраном США планують створити військову коаліцію для захисту нафтових танкерів у регіоні Перської затоки.

Про це пише  Deutsche Welle.

"Ми ведемо переговори з низкою країн, щоб з'ясувати, чи можемо створити коаліцію для забезпечення свободи судноплавства в Ормузькій і Баб-ель-Мандебській протоках", - заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США генерал Джозеф Данфорд у вівторок, 9 липня, у Вашингтоні.

За його словами, в найближчі тижні з'ясується, які країни мають політичну волю для участі в такій місії, а потім постане питання, чи готові вони зробити військовий внесок у її реалізацію. Американський генерал зазначив, що США готові поділитися своїм ноу-хау і засобами спостереження за судноплавством.

Через Ормузьку протоку, що з'єднує Перську і Оманську затоки, проходить третина світової нафти, яку транспортують морем. Баб-ель-Мандебська протока біля входу в Червоне море також є одним з найважливіших судноплавних маршрутів.

Нагадаємо, 12 травня і 12 червня в Оманській затоці сталися напади на нафтові танкери. США поклали відповідальність за події на Іран. У Тегерані заперечують причетність до захоплень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram