ГоловнаСвіт

Норвегія зафіксувала витік радіації на затонулому радянському підводному човні "Комсомолець"

У районі затонулого 1989 року атомного підводного човна рівень радіації перевищено в 100 тисяч разів.

Норвегія зафіксувала витік радіації на затонулому радянському підводному човні "Комсомолець"
Фото: kp.ua

У Норвегії вчені виявили, що в районі затонулого радянського атомного підводного човна "Комсомолець" рівень радіації перевищено в 100 тисяч разів.

Про це повідомляє Интерфакс із посиланням на норвезький телеканал TV2.

Фахівці з дослідницького судна "G.O. Sars" взяли проби з вентиляційного отвору поряд з реактором підводного човна. Російсько-норвезький екіпаж під час проведення замірів використовував глибоководний безпілотний апарат Ægir 6000.

Керівник експедиції Гільда Еліза Гелдаль заявила, що показники вимірів наразі є попередніми, і їх треба вивчити ретельніше. На її думку, радіаційний фон не загрожує рибальству в цьому районі.

Як зазначається, рівень радіації виявився вищим за той, який був зафіксований російськими вченими 2007 року.

7 квітня 1989 року на найкращому і найдорожчому радянському атомному підводному човні «Комсомолець», що був у Норвезькому морі, сталася пожежа. Підводному човну не допоміг надміцний титановий корпус, він утратив стійкість і затонув. Із 69 членів екіпажу загинули 42 людини. Це стало однією з найбільших аварій радянського й російського підводного флоту.

Зараз атомна субмарина покоїться на глибині близько 1,5 км. Велика глибина ускладнює проведення замірів рівня радіоактивності. ЇЇ перевищення через протікання з реактора почали виявляти від початку 90-х років.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram