ГоловнаСвіт

Мей попросила Євросоюз відкласти "Брекзит" до 30 червня

Умови виходу з ЄС та врегулювання подальших відносин досі не затверджені британським парламентом.

Мей попросила Євросоюз відкласти "Брекзит" до 30 червня
Фото: EPA/UPG

Прем'єр Британії Тереза Мей вирішила просити Європейський Союз ще про одне відтермінування "Брекзиту".

У листі до лідерів ЄС Мей запропонувала продовжити термін виходу Великобританії до 30 червня 2019 року, щоб за цей час парламент зміг узгодити угоду і вихід не був "обвальним", пише ВВС.

У своєму листі, адресованому "дорогому Дональду" - президенту Європейської ради Дональду Туску, - Тереза Мей пише: "Не можна і далі залишатися в глухому куті. У Сполученому Королівстві він створює невизначеність і завдає удару по довірі до політиків".

Великобританія повинна покинути Європейський Союз 12 квітня. Умови виходу з ЄС та врегулювання подальших відносин досі не затверджені британським парламентом.

Тереза Мей також заявила, що Британія намагатиметься покинути ЄС до 23 травня - дати виборів до Європарламенту, але про всяк випадок кандидати до Європарламенту будуть висунуті.

Прихильники "Брекзиту" побоюються, що якщо країна не встигне покинути ЄС до 23 травня і буде зобов'язана взяти участь у виборах у Європарламент, це надовго затягне процедуру виходу або навіть зробить "Брекзит" неможливим.

Свою відповідь лідери країн-членів Євросоюзу повинні будуть дати на саміті 10 квітня.

Один раз Тереза Мей вже просила ЄС відкласти дату "Брексзиту" на кінець червня - але тоді ЄС відповів відмовою і дав лише коротке відтермінування до 12 квітня.

Брюссель наполягає на тому, щоб за час відтермінування уряд і парламент Британії домовилися між собою. Поки що парламент тричі відхилив угоду про вихід, узгоджену урядом Мей і Євросоюзом.

Однак для того, щоб вийти з ЄС в термін, який вказує Тереза Мей, парламент все-таки повинен ухвалити цю угоду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram