ГоловнаСвіт

Кремль допомагав на парламентських виборах у Німеччині кандидату від АдН, - ЗМІ

Маркус Фронмаєр може бути абсолютно підконтрольним Росії.

Кремль допомагав на парламентських виборах у Німеччині кандидату від АдН, - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Співробітники Держдуми і адміністрації президента Росії брали участь у розробці стратегії перемоги на виборах у німецький парламент для кандидата від ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" Маркуса Фронмаєра.

До такого висновку прийшли BBC, ZDF, Der Spiegel і La Repubblica, які проводили розслідування на підставі даних Центру "Досьє" (некомерційний проект російського опозиціонера Михайла Ходорковського). Про це йдеться на сайті Ходорковського МБХ-Медиа.

3 квітня 2017 року (за півроку до виборів) помічник депутата Держдуми від "Єдиної Росії" Віктора Шрейдера Петро Прем'як написав листа двом можновладним чиновникам адміністрації президента РФ, у якому описав методи роботи на виборах у Німеччині. Адресатами листа були начальник управління АП РФ із зовнішньої політики Олександр Манжосін і начальник департаменту Управління президента з питань зовнішньої політики Сергій Соколов.

До листа був прикріплений документ під назвою "Зовнішньополітична діяльність команди". У ньому йшлося про "організацію мітингів, пікетів та інших протестних акцій у країнах ЄС, спрямованих на дискредитацію подій або осіб, що протистоять зовнішньополітичним трендам РФ". Наприкінці документа був розділ, в якому фігурувало ім'я члена ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" (АдН) Маркуса Фронмаєра, якого слід підтримувати на виборах у парламент. "У Бундестазі буде свій, абсолютно підконтрольний депутат", - говорилося в документі.

У підсумку на виборах АдН отримала 12,6% голосів - партія стала третьою, що дозволило їй створити в парламенті фракцію з 94 депутатів.

В Україні Фронмаєр відомий тим, що його помічник наймав поляків для нападу на будівлю Товариства угорської культури в Ужгороді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram