ГоловнаСвіт

На виборах президента ДР Конго несподівано переміг опозиціонер Чисікеді

Кандидат, який посів друге місце, відмовився визнати результати.

На виборах президента в Демократичній Республіці Конго несподівано переміг представник опозиції Фелікс Чисікеді.

Про це пише Reuters з посиланням на дані виборчої комісії країни.

Фелікс Чисікеді
Фото: EPA/UPG
Фелікс Чисікеді

У той самий час Національна єпископальна конференція Конго (CENCO), що представляє католицьку громаду, заявила про шахрайство під час підрахунку голосів виборців. За даними паралельного підрахунку голосів, який проводила CENCO, перемогу здобув інший опозиціонер - Мартен Файюлу. Сам кандидат назвав оголошені результати "виборчим переворотом".

За даними Центрвиборчкому ДР Конго, за Чисікеді проголосували 38,6% виборців, або близько 7 млн осіб. Якщо конституційний суд протягом десяти днів підтвердить його перемогу, він стане першим політиком, який прийшов до влади в ДР Конго шляхом виборів із часів Патріса Лумумби в 1960 році.

За Файюлу проголосували приблизно 6,4 млн осіб (34,8%).

Мартен Файюлу
Фото: EPA/UPG
Мартен Файюлу

Опозиція боялася, що влада ДР Конго сфальсифікує результати голосування на користь прихильника чинного президента Жозефа Кабіли, кандидата від владної партії Еммануеля Шадарі, але він зайняв лише третє місце з великим відставанням від Чисікеді і Файюлу. Його підтримали тільки 4,4 млн виборців (23,8%).

Не виключено, що прихильники Файюлу, який у соціологічних опитуваннях випереджав Чисікеді, звинуватять переможця виборів у змові з владною партією. У таборі Чисікеді визнали, що після голосування зв'язувалися з представниками Кабіли, але стверджують, що контакти стосувалися виключно мирної передачі влади.

Нагадаємо, що четвертий президент Демократичної Республіки Конго Жозеф Кабіла перебував при владі з 26 січня 2001 року. Він зайняв посаду президента після вбивства свого батька Лорана-Дезіре Кабіли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram