ГоловнаСвіт

Манафорт брехав спецпрокурору Мюллеру про свої контакти з Білим домом

"Це не була випадковість і це не були провали в пам'яті".

Манафорт брехав спецпрокурору Мюллеру про свої контакти з Білим домом
Пол Манафорт прибыл на слушание суда, Вашингтон
Фото: rte.ie

Американський політтехнолог Пол Манафорт брехав офісу спеціального прокурора Роберта Мюллера, який розслідує ймовірне втручання Росії у президентські вибори 2016 року і можливу змову президента Дональда Трампа з Кремлем.

Про це йдеться в матеріалах, оприлюднених у п'ятницю, пише BBC.

Підписавши угоду про співпрацю зі слідством, Манафорт заявив, що ні прямих, ні опосередкованих зв'язків з адміністрацією Трампа у нього немає. Він також стверджував, що не намагався передати якісь повідомлення чиновникам у Білому домі. Це виявилося брехнею, вважає Мюллер.

За даними спецпрокурора, Манафорт все ж контактував з Білим домом - зокрема з високопоставленим чиновником в адміністрації Трампа в лютому-травні 2018 року. На той момент політтехнолог вже перебував під слідством.

В опублікованих документах йдеться, що брехня Манафорта розкрилася під час вивчення документів з електронних пристроїв Манафорта та свідчень інших свідків.

Про що колишній глава штабу Трампа говорив з Адміністрацією президента - невідомо. З урахуванням того, що юристи Трампа визнавали, що спілкуються з адвокатами Манафорта, не можна виключати, що і контакти з Білим домом також стосувалися "російського розслідування" Мюллера і спроб захистити Трампа від нього.

Крім усього переліченого вище, стверджує Мюллер, Манафорт збрехав про обставини переказу 125 тисяч доларів з однієї пов'язаної з ним фірми в іншу, а також дав неправдиві свідчення в рамках іншого розслідування мін'юсту.

"Манафорт безліч разів істотно збрехав - це не була випадковість і це не були провали в пам'яті", - пише команда Мюллера.

Адвокати політтехнолога стверджували, що Манафорт дає правдиві свідчення. Сам він також наполягає, що не брехав слідству.

Нагадаємо, Манафорт увійшов до складу передвиборчого штабу Трампа в березні 2016 року. Вже через два місяці він очолив виборчу кампанію майбутнього президента США, хоча в серпні того самого року йому довелося покинути штаб через скандал у пресі.

У серпні 2018 року присяжні визнали Манафорта винним за 8 з 18 пунктів звинувачення в рамках першої справи - про банківське шахрайство та ухилення від сплати податків. Манафорту загрожує до 10 років позбавлення волі, і обвинувальний висновок у другій справі міг би збільшити цей термін.

У вересні 2018 року Манафорт визнав провину в змові проти США і в змові з метою перешкоджання правосуддю.

Манафорт працював на українських політиків з 2005-го по 2014 рік. Тоді він консультував Партію регіонів і Віктора Януковича, а також співпрацював з українськими олігархами - Рінатом Ахметовим, Сергієм Льовочкіним та іншими.

Спеціальний прокурор Роберт Мюллер, який розслідує справу Манафорта, раніше також домігся визнання провини і співпраці з боку ще кількох колишніх членів команди Дональда Трампа, включаючи колишнього радника з нацбезпеки Майкла Флінна і колишнього адвоката Трампа Майкла Коена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram