ГоловнаСвіт

На акції "жовтих жилетів" у Парижі затримано понад 1300 осіб, понад 100 поранено (оновлено)

Громадян України серед постраждалих немає.

Фото: EPA/UPG

У суботу вранці в Парижі почалася чергова масова акція протесту "жовтих жилетів".

Як повідомляє The Local, у столиці Франції напередодні протестів ввели безпрецедентні заходи безпеки. У центрі міста вирішили закрити магазини, музеї, станції метро та Ейфелеву вежу. Скасовано футбольні матчі та концерти. На вулиці вийшли близько 8 тисяч осіб.

Фото: EPA/UPG

Міністр внутрішніх справ Крістоф Кастанер заявив, що сьогодні на вулицях очікуються "лише кілька тисяч осіб", тобто менше в порівнянні з вісьмома тисячами, які протестували минулих вихідних. Але серед них очікуються "надбуйні особи".

Перед суботньою акцією поліція затримала понад 300 осіб, 32 з них були взяті під арешт.

"За останні три тижні [руху "жовтих жилетів"] народилося чудовисько, яке вийшло з-під контролю творців", - заявив міністр.

Він попередив, що поліція буде проявляти "нульову терпимість" щодо радикалів, якщо ті, як минулого тижня, будуть підпалювати машини і грабувати магазини.

Оновлення 13:33. Станом на полудень за місцевим часом Паризька поліція затримала вже понад 500 осіб, 271 з них заарештована.

Поліція почала застосування сльозогінного газу, щоб розсіяти натовп.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Затримання та арешти проходять і в інших містах. Так, у Греноблі на південному сході Франції затримали місцевого лідера "жовтих жилетів". Під арештом опинилися півтора десятка людей.

Оновлення 18:28. Акції протесту "жовтих жилетів" у Парижі, що супроводжуються заворушеннями, призвели до поранень щонайменше 30 осіб. Як повідомляє ВВС, серед постраждалих - троє офіцерів поліції.

За даними АР, окрім Парижа, зіткнення між "жовтими жилетами" і поліцейськими сталися в порту Марселя.

У суботу заступник глави МВС Франції Лоран Нюнес заявив, що в акціях протесту "жовтих жилетів" по всій Франції беруть участь приблизно 31 тисяча чоловік, а органи правопорядку затримали понад 700 протестувальників.

Оновлення 20:16. За даними Le Figaro, кількість постраждалих під час протестів "жовтих жилетів" у Парижі зросла до 60 осіб. Інформацію надано станом на 17:00 8 грудня.

"У нас немає термінових випадків. Більшість постраждалих дістали легкі травми, принаймні з урахуванням кількості людей, які були швидко виписані", - повідомив представник Assistance.

Оновлення 21:40. На протестах "жовтих жилетів" у Франції поліція затримала понад 1300 осіб. У сутичках поранень зазнали 118 мітингувальників і 17 поліцейських, повідомляє Parisien.

У Парижі на вулиці вийшли близько 10 тисяч осіб, а загалом по всій Франції участь у протестах взяли близько 125 тисяч.

Силові відомства мобілізували 89 тисяч правоохоронців.

У МЗС України повідомили, що наших співвітчизників серед постраждалих на мітингах у Парижі немає, передає УНН.

Нагадаємо, що французька влада вирішила скасувати підвищення податку на паливо, яке було заплановано на 1 січня, через масові протести "жовтих жилетів".

Демонстрації, які переросли у вуличні зіткнення і вандалізм в Парижі минулих вихідних, почалися в листопаді на знак протесту проти підвищення податків на паливо, за рахунок якого влада збиралася фінансувати природоохоронні заходи.

Мітинги швидко стали організованим рухом проти президента Еммануеля Макрона. Його звинувачують у проведенні політики, яка особливо вдарила по небагатих родинах.

Протест почали водії, які за правилами повинні мати світловідбивні жилети і надягати їх, залишаючи машину під час аварійної зупинки.

Це наймасштабніші заворушення у Франції за останні п'ятдесят років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram