ГоловнаСвіт

До Меркурія відправили космічний зонд

Апарат наблизиться до планети через сім років.

До Меркурія відправили космічний зонд
Фото: EPA\UPG

З космодрому Куру у Французькій Гвіані 20 жовтня запустили космічні апарати "Бепі Коломбо". Це перша європейська космічна місія до Меркурія, найменшою планети Сонячної системи, пише російська служба BBC.

"Запуск здійснено за допомогою ракети-носія Ariane 5. На підготовку до запуску пішло майже 10 років", - йдеться в матеріалі.

"Коломбо", розроблений спільно з Японським аерокосмічним агентством і у співпраці з російськими вченими, повинен продовжити роботу, розпочату американською міжпланетною станцією "Мессенджер", яка провела на орбіті Меркурія чотири роки.

Щоб дістатися туди знову, потрібно ще сім з гаком років. За цей час апарат встигне двічі пролетіти поблизу від Венери, попутно дослідивши і цю планету.

Наблизившись до Меркурія в кінці 2025 року, модуль випустить два космічні апарати, які розділяться і почнуть працювати паралельно вже як штучні супутники - на різних орбітах.

Завдання місії - не тільки більш докладно вивчити склад Меркурія і встановити природу його магнітного поля, а й  загалом зрозуміти, як формуються і еволюціонують планети, розташовані настільки близько до материнської зірки. А також перевірити деякі положення теорії відносності.

Незважаючи на свою відносну близькість до Землі, Меркурій - один з найменш вивчених об'єктів Сонячної системи. В першу чергу тому, що до нього неймовірно складно дістатися.

Меркурій
Фото: EPA\UPG
Меркурій

Загалом "Бепі Коломбо" повинен пролетіти 9 млрд км - це вдвічі більше, ніж радіус всієї Сонячної системи.

Інтенсивність сонячного випромінювання на Меркурії приблизно в 10 разів вище, ніж на Землі. Апарату доведеться працювати в умовах як екстремально низьких, так і екстремально високих температур (від -180 до +450 градусів Цельсія).

Для цього вченим довелося розробити спеціальний багатошаровий термозахист і механізми розподілу енергії. Наприклад, одна з двох орбітальних станцій буде безперервно обертатися навколо своєї осі, щоб не залишатися повернутою до Сонця тільки однією стороною.

80% матеріалів, використаних для будівництва апарату, ніколи раніше не проходили перевірку в подібних екстремальних умовах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram