ГоловнаСвіт

Україна закликає ООН засудити Росію за ув'язнення Сущенка

Російська влада створила "зони відчуження" для українських ЗМІ в Криму і на окупованому Донбасі.

Україна закликає ООН засудити Росію за ув'язнення Сущенка
Роман Сущенко
Фото: УНИАН

Перший секретар постійного представництва України в ООН Олег Ніколенко виступив на засіданні Четвертого комітету ГА ООН в Нью-Йорку і закликав засудити Росію за незаконне ув'язнення журналіста Романа Сущенка.

Про це повідомляє "Укрінформ".

Ніколенко наголосив, що переслідування журналістів, а також їх незаконне ув'язнення, як сталося із Сущенком, залишається звичайною тактикою Кремля з метою зменшення протидії власній пропаганді, а також виправдання збройної агресії та окупації українських територій.

"Переслідування українських активістів і журналістів стало постійною тактикою, яку Росія використовує проти України. Ми знову заявляємо рішучий протест проти незаконних дій РФ, спрямованих проти Романа Сущенка, закордонного кореспондента українського інформагентства "Укрінформ", який був ув'язнений і засуджений російською владою через його протистояння, зокрема, російській окупації українського Криму", - наголосив представник України в ООН.

Він також зазначив, що Україна вимагає від Росії негайного звільнення Сущенка.

"Ми також закликаємо країни-члени ООН засудити цей цинічний злочин проти основних прав людини і посилити політичний та дипломатичний тиск на РФ, щоб забезпечити звільнення всіх незаконно затриманих громадян України та їх гарантованого безпечного повернення на батьківщину", - додав Ніколенко.

Він також нагадав про переслідування російським окупаційним режимом інших активістів.

"Так сталося з українським письменником і журналістом Станіславом Асєєвим (псевдонім Станіслав Васін), який залишився в Донецьку після його захоплення терористами, контрольованими Росією, і писав статті в провідних українських ЗМІ про ситуацію на Донбасі", - розповів дипломат.

Він наголосив, що російська влада створила "зони відчуження" для українських ЗМІ і журналістів - в Криму і на окупованих територіях Донбасу. Там українські ЗМІ або були ліквідовані, або повністю замінені російськими державними пропагандистськими джерелами.

Нагадаємо, Сущенка затримали, порушуючи міжнародні правила, 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. У жовтні йому висунули звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР Міноборони це спростували.

4 червня 2018 року Мосміськсуд засудив його до 12 років колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав вердикт суду законним. 4 жовтня його відвідали дочка і дружина, а 8 жовтня стало відомо, що Сущенка етапували в колонію. До етапування журналіст перебував у СІЗО "Лефортово".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram