ГоловнаСвіт

Суд ЄС зобов'язав Польщу призупинити судову реформу

Європейський суд виніс постанову у справі "Єврокомісія проти Польщі".

Суд ЄС зобов'язав Польщу призупинити судову реформу
Фото: runews.su

Суд Європейського Союзу постановив, що дію закону про Верховний суд Польщі має бути призупинено, як того вимагає Європейська комісія.

Про це повідомляє "Радіо Польща".

Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький підтвердив, що Варшава отримала обґрунтування цього рішення. За його словами, мова йде про так звані тимчасові заходи.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що дасть точну відповідь на це рішення після його ретельного розгляду.

"Польща є членом Європейського союзу і буде дотримуватися законодавства ЄС. Однак поки що ми отримали інформацію лише зі ЗМІ. Офіційного документа у нас ще немає. Щойно я його отримаю, то як міністр юстиції і генеральний прокурор проаналізую його і тоді зможу дати розгорнутий коментар", - заявив міністр юстиції країни Збігнєв Зьобро.

Рішення Суду ЄС є попереднім. Далі буде призначено дату слухання, під час якого кожна сторона - представники Євро комісії та польського уряду - представить свої аргументи "за" і "проти" так званих тимчасових заходів. Після слухання Суд ЄС винесе рішення, яке не зможе бути оскаржене.

У разі недотримання тимчасових заходів Суд ЄС може накласти на Польщу фінансові санкції. Вони можуть досягати 100 тис. євро на день.

Нагадаємо, у вересні Єврокомісія вирішила звернутися до Суду ЄС у зв'язку із судовою реформою Польщі, що набула чинності у квітні 2018 року.

Новий польський закон знижує пенсійний вік для суддів Верховного Суду з 70 до 65 років, в результаті чого 27 із 72 суддів загрожує відставка. Під дію закону потрапила зокрема глава польського Верховного суду Малгожата Герсдорф, яка назвала рішення неконституційним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram