ГоловнаСвіт

Голова Верховного суду Польщі: ухвалення судової реформи було неконституційним

Малгожата Герсдорф звинуватила владу Польщі у державному перевороті.

Голова Верховного суду Польщі: ухвалення судової реформи було неконституційним
Малгожата Герсдорф
Фото: EPA\UPG

Глава польського Верховного суду Малгожата Герсдорф звинуватила керівну націонал-консервативну партію "Право і справедливість" (ПіС) у спробі монополізації влади через суперечливу судову реформу. Про це вона заявила у відкритому листі, оприлюдненому у п'ятницю, 22 грудня, пише "Німецька хвиля".

"Це замах на структуру одного з найважливіших органів влади. Не за допомогою військових або збройних угруповань, але через ухвалення неконституційних рішень, (...) це узаконене беззаконня", - подає текст листа онлайн-видання Polityka.pl.

Вона закликала владу не порушувати конституцію, що, на її думку, може загрожувати руйнуванням держави загалом. Також Герсдорф заявила, що уряд іде по "краю прірви", у яку може впасти ціла країна.

"Нікому не можна знищувати конституційні органи влади. Так чинять тільки окупанти", - зазначила Герсдорф.

Новий закон, ухвалений ПіС, що має абсолютну більшість у парламенті, зокрема, знижує граничний вік для суддів Верховного суду до 65-70 років - для очищення його від юристів, які працювали ще за соціалістичного уряду до 1989 року. Президенту залишили право дозволяти окремим суддям працювати до 70 років. Через закон Герсдорф доведеться залишити посаду, хоча її конституційна шестирічна каденція не закінчилася.

ЄС також гостро критикує судову реформу в Польщі. Брюссель готується вжити проти Варшави каральні заходи - вперше в історії Євросоюзу.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв заблокувати будь-які спроби Брюсселя застосувати санкції стосовно Польщі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram