ГоловнаСвіт

Туреччина готується перевести розрахунки з низкою держав у нацвалюту

У п'ятницю ліра подешевшала на 10 відсотків, оновивши рекордний мінімум курсу долара.

Туреччина готується перевести розрахунки з низкою держав у нацвалюту
Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган на саммите Организации исламского сотрудничества
Фото: EPA/UPG

Туреччина готується перейти на розрахунки в національній валюті зі своїми найбільшими торговельними партнерами, такими як Китай, Росія, Іран і Україна, після того, як у п'ятницю, 10 серпня, обвалився курс ліри. Про це заявив турецький президент Реджеп Ердоган, передає агентство Anadolu

За його словами, саме з цими країнами у Туреччині найбільший торговий обіг. Ердоган зазначив, що таку ж систему він хотів використовувати з країнами Європейського союзу, тобто перейти на розрахунки в євро, щоб не використовувати у торгівлі долар.

Туреччина "ніколи не прийме порядок, коли оголошується війна всьому світу", через погрози і санкції, сказав турецький лідер. Не називаючи країни, Ердоган заявив, що ті, хто стоять проти Туреччини, заплатять за це. Турецький лідер також згадав США, які "погрожують" його країні.

Раніше спікер великих національних зборів (парламенту) Туреччини Біналі Їлдирим звинуватив США у розв'язанні економічної війни, в якій їхнім єдиним союзником є долар.

"Це вороже ставлення до розташованих на євразійському просторі Ірану, Росії, а тепер і до Туреччини, яка розвивається з кожним днем, не виправдовує себе у світлі тісної співпраці і солідарності наших країн. Доводжу це до США, єдиним союзником яких є долар", - заявляв він.

Раніше Ердоган закликав співгромадян обмінювати долари на національну валюту, щоб підтримати грошову одиницю Туреччини.

"Якщо у вас під подушкою є долари, дістаньте їх. Якщо у вас євро - дістаньте їх. Відразу ж віддайте їх у банки і обміняйте на турецькі ліри. Роблячи це, ми ведемо війну за незалежність і майбутнє, - наголосив президент Туреччини. - Тому що цю мову вони розуміють", - додав він.

Такі наміри Туреччини стали наслідком санкцій, які США ввели проти турецьких міністрів юстиції та внутрішніх справ 1 серпня. Причиною рішення Вашингтона стало затримання в Туреччині американських громадян, які працюють в дипломатичній місії США в Анкарі. Серед них - пастор Ендрю Брансон, який під вартою з жовтня 2016 року і якого турецька сторона звинувачує в підтримці руху проповідника Фетхуллаха Гюлена. В Анкарі вважають, що Гюлен був організатором спроби державного перевороту в 2016 році. Ердоган заявив, що Анкара відповість США дзеркальними заходами.

Напередодні, 10 серпня, Трамп додатково ухвалив рішення про підвищення вдвічі мит на постачання алюмінію і сталі з Туреччини. Як пояснили в Білому домі, рішення було ухвалено на підставі статті 232 "Закону про розширення торгівлі", яка передбачає додаткові тарифи на імпорт з країн, експорт яких становить загрозу для нацбезпеки США. МЗС Туреччини пообіцяло дати "гідну відповідь" на дії Вашингтона.

Нагадаємо, 10 серпня у Туреччині обрушився курс ліри. У п'ятницю вона подешевшала на 10 відсотків і відновила рекордний мінімум курсу долара. Такого у Туреччині не траплялося з часів кризи 2001 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram