ГоловнаСвіт

КНДР відкинула пропозиції США про знищення ядерної зброї, - CNN

КНДР відкинула пропозиції США про знищення ядерної зброї, - CNN
Фото: EPA/UPG

Керівництво КНДР відкинуло пропозиції Сполучених Штатів про конкретні кроки зі знищення ядерної зброї і її компонентів. Про це стало відомо телеканалу CNN з високопоставлених дипломатичних джерел.

"США виступали і продовжують виступати з "конкретними пропозиціями про початок і доведення до кінця денуклеаризації, яка повністю піддавалася б перевірці". Пхеньян відкинув всі ці пропозиції, назвавши їх "бандитськими", - йдеться в публікації.

Держдепартамент США цю інформацію поки що не прокоментував.

Як зазначається далі в матеріалі телеканалу, політика адміністрації США щодо Північної Кореї "зайшла в глухий кут". У документі, підписаному за підсумками першої зустрічі президента США Дональда Трампа і лідера КНДР Кім Чен Ина в Сінгапурі, не зафіксовано тимчасові рамки і інші орієнтири проведення денуклеаризації Північної Кореї. Це дозволяє сторонам інтерпретувати домовленості на свій розсуд, відзначає CNN.

При цьому Вашингтон наполягає на повній і такій, що піддається перевірці денуклеаризації, а також збереженні санкцій щодо КНДР до закінчення цього процесу. У свою чергу Пхеньян розраховує на пом'якшення штрафних заходів, укладення мирного договору і надання гарантій безпеки як умов для подальших кроків з денуклеаризації.

Кім Чен Ин вважає, що він вже пішов на поступки Сполученим Штатам, припинивши ракетні випробування і передавши Вашингтону останки загиблих в роки Корейської війни американських військових, вказується далі. При цьому Пхеньян заявляє, що не бачить подібних жестів доброї волі з боку США.

Нагадаємо, під час історичної зустрічі в Сінгапурі 12 червня Дональд Трамп і Кім Чен Ин підписали спільний документ, який зобов'язує КНДР до "повної денуклеаризації Корейського півострова. США у відповідь зобов'язалися надати Північній Кореї гарантії безпеки. У липні КНДР почала демонтаж ракетного полігону в Сохе, що стало першим серйозним кроком країни на шляху до денуклеаризації. Також в липні Північна Корея передала США останки американських солдатів, загиблих на війні в Кореї в 1950 - 53 роках. Угода про це була досягнута під час сінгапурського саміту.

Раніше держсекретар США Майк Помпео заявив, що готовий провести чергову зустріч з Кім Чен Ином.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram