ГоловнаСвіт

США відновили санкції проти Ірану, ЄС дозволив їх не дотримуватися

Брюссель застосував "блокувальний статут".

США відновили санкції проти Ірану, ЄС дозволив їх не дотримуватися
Фото: Вести Экономика

Сполучені Штати Америки 7 серпня відновили санкції проти Ірану, скасовані в рамках Спільного всеосяжного плану дій (СВПД). Цей договір уклали з Іраном, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною 2015 року і передбачав обмеження ядерної програми Тегерана в обмін на скасування санкцій.

Спочатку набули чинності штрафні заходи проти автомобільного сектору Ірану, його торгівлі золотом і дорогоцінними металами, а також іранської валюти ріал. Через три місяці, 5 листопада, Вашингтон відновить дію санкцій проти енергетичного сектору Ірану, в тому числі операцій, пов'язаних з нафтогазовою промисловістю, а також угод іноземних фінансових установ з іранським Центробанком.

Але як зазначає "Німецька хвиля", Європа відмовилася підтримати американські санкції, ба більше: вона запровадила захист від них для європейських компаній. ЄС шкодує про відновлення санкцій Вашингтона проти Тегерана і для захисту європейських компаній від впливу санкцій США вже з 7 серпня вводить так званий "блокувальний статут".

Відповідне розпорядження опубліковане в офіційному журналі ЄС у вівторок, 7 серпня. У документі сказано, що деякі штрафні заходи, введені США, мають екстериторіальну дію і шкодять інтересам ЄС, а також фізичних і юридичних осіб, що реалізують свої права на підставі Договору про функціонування ЄС.

Розпорядження, зокрема, включає Іран у список країн і регіонів, які можуть отримувати фінансову підтримку Європейського інвестиційного банку під гарантії ЄС. Брюссель також спонукає європейські компанії ігнорувати санкційні загрози США й інших країн, обіцяючи їм отримання компенсацій у разі фінансових втрат від санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram