ГоловнаСвіт

У двох найбільших інформагентствах Білорусі проходять обшуки

Слідчий комітет прийшов у "БелаПАН" і TUT.by

У двох найбільших інформагентствах Білорусі проходять обшуки
Фото: sk.gov.by

У Мінську сьогодні проходять обшуки у двох великих ЗМІ - приватному інформаційному агентстві "БелаПАН" і офісі найбільшого білоруського порталу TUT.by. Про це повідомляє "Спутник" і розділ новин порталу.

У бізнес-центрі Omega Tower, де розташовано офіс "ТутБай", співробітники правоохоронних органів оточили кілька поверхів, в офісах вилучають документи, а декількох співробітників викликали на допит у Слідчий комітет Білорусі. Засновник порталу Юрій Зіссер розіслав співробітникам листа, щоб вони не виходили на роботу. Він повідомив, що видання підозрюють у зломі сайту державного інформаційного агентства "БелТА".

В офісі "БелаПАН" журналістів не пускають у будівлю, вони залишилися у подвір'ї. У самому приміщенні - тільки три людини з редакції БелаПАН: редактор Андрій Середа, заступник головного редактора Дмитро Новожилов і системний адміністратор, який на момент обшуку був у відпустці. Він приїхав на місце разом зі своєю дитиною.

Читайте: Білоруські спецслужби розпитують кримських татар про плани відвідин України

У Слідчому комітеті заявили, що обшуки проходять у рамках розслідування кримінальної справи про несанкціонований доступ до комп'ютерної інформації.

"До зазначеної протиправної діяльності причетні посадові особи видавничого дому "Белорусская наука", ЗАТ "БелаПАН", ТОВ "ТутБай Медиа". Сьогодні за підозрою в скоєнні злочину затримано головну редакторку TUT.BY Марину Золотову, редакторку TUT.BY Анну Калтигіну, журналістку БелаПАН Тетяну Коровенкову", - сказано в повідомленні Слідчого комітету.

Приводом до порушення кримінальної справи стало повідомлення республіканського унітарного підприємства "БелТА" про збої під час здійснення доступів до платної підписки послуг, які надавалися названим підприємством одному з його замовників.

"Протягом двох років без відома і згоди республіканського унітарного підприємства здійснено понад 15 тисяч несанкціонованих підключень до інформації, що зберігається в комп'ютерній системі підприємства", - заявили в СК.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу, або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, або арешт, або обмеження волі на строк до двох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Нагадаємо, в середині липня білоруський суд засудив до 4 років обмеження волі журналіста і блогера Дмитра Галка, який останнім часом жив і працював в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram