ГоловнаСвіт

США пригрозили Ірану "найсильнішими санкціями в історії"

Білий дім вимагає від Ірану повного підпорядкування, не обіцяючи натомість нічого.

США пригрозили Ірану "найсильнішими санкціями в історії"
Фото: EPA/UPG

Новий державний секретар США Майк Помпео в понеділок заявив, що адміністрація Дональда Трампа збирається ввести проти Ірану "найсильніші санкції в історії".

Як повідомляє Bloomberg, Помпео висунув 12 вимог, які Іран повинен виконати, щоб уникнути санкцій з боку США. Серед них - відмова від збагачення урану, припинення ракетної програми і доступ ядерних інспекторів до всієї території країни. Він також закликав Іран припинити допомагати терористичним групам на Середньому Сході і хуситам у Ємені, забрати війська із Сирії й відмовитися від "поведінки, що загрожує сусідам".

Держсекретар сказав, що Іран повинен звернути з "неприйнятного і непродуктивного шляху, який він обрав". В іншому разі йому доведеться зіткнутися із санкціями, які "будуть найсильнішими в історії на той час, як ми закінчимо".

Видання зазначає, що вимоги, висунені Помпео, настільки нав'язливі і широкі, що Іран майже напевне відкине їх. Договір про нерозповсюдження ядерної зброї дає Ірану право збагачувати уран у мирних цілях, а вимога про допуск ядерних інспекторів враховує, зокрема, військові об'єкти, на що Тегеран не піде.

По суті, США вимагають від Ірану повного підпорядкування, не обіцяючи натомість нічого, крім туманної перспективи пом'якшення санкцій у віддаленій перспективі.

Нагадаємо, 2015 року Великобританія, Німеччина, Китай, Росія, Франція і США, з одного боку, й Іран, з іншого, підписали ядерну угоду. Вона передбачала зняття з Тегерана економічних санкцій США і Євросоюзу в обмін на згортання іранською владою ядерної програми.

У травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід Сполучених Штатів з цієї угоди. Опісля Вашингтон розширив санкції проти Тегерана.

Інші учасники угоди не підтримали США. Євросоюз заявив, що захистить інтереси європейських компаній, які інвестують в Іран, і дотримуватиметься спільного плану дій щодо іранської ядерної програми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram