ГоловнаСвіт

ОЗХЗ підтвердила висновки Великобританії про отруєння Скрипалів

"Зібрані зразки підтверджують висновки про природу токсину".

ОЗХЗ підтвердила висновки Великобританії про отруєння Скрипалів
Фото: EPA/UPG

Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) прийшла до висновку, що влада Британії правильно ідентифікувала речовину, якою отруїли в Солсбері екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію.

"Зразки, зібрані командою ОЗХЗ, підтверджують висновки Британії про природу токсину, який використовували в Солсбері", - цитує BBC заяву організації. Зібрані експертами організації зразки були виключно чистими і майже не містили домішок.

Назва "Новачок" у тексті заяви ОЗХЗ не згадується. Також в організації не вказали на можливе походження речовини, оскільки це не входило до завдання експертів.

ОЗХЗ випустила ще одну, засекречену доповідь на тему нападу на Скрипалів, яку передала всім країнам-членам організації. Росія є членом ОЗХЗ.

Колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочку Юлію виявили непритомними в Солсбері 4 березня. За даними Лондона, їх отруїли високотоксичною речовиною "Новачок", розробленою в СРСР. Британські спецслужби вважають, що отрута була виготовлена в Росії. 9 квітня Юлія Скрипаль була виписана з лікарні і доправлена в безпечне місце. Її батько, як і раніше, перебуває в клініці Солсбері.

Отруєння призвело до серйозної кризи у відносинах між країнами Заходу і Росією. Великобританія поклала відповідальність за злочин на Москву. Союзники Лондона по ЄС і НАТО підтримали цю позицію. Близько трьох десятків країн оголосили про висилання російських дипломатів на знак солідарності з Британією, Росія відповіла дзеркальними заходами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram