ГоловнаСвіт

Британія відмовила Росії в спільному розслідуванні отруєння Скрипаля

Лондон вважає участь Росії в цій справі "неприродною".

Британія відмовила Росії в спільному розслідуванні отруєння Скрипаля
Фото: EPA/UPG

Британія вважає "неприродною" пропозицію Росії спільно розслідувати отруєння колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.

Про це заявили представники британської делегації в Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), передає Бі-бі-сі.

Представники делегації прокоментували російську пропозицію під час засідання виконавчого комітету ОЗХЗ у Гаазі, де обговорюється отруєння Скрипалів.

"Російська пропозиція про спільне російсько-британському розслідуванні інциденту в Солсбері неприродна. Це тактика відволікання уваги, і буде ще більше дезінформації з метою уникнути питань, на які повинна відповісти російська влада", - повідомило британське представництва при ОЗХЗ у Twitter.

У МЗС Британії пропозицію Росії також охарактеризували як "тактику відволікання уваги".

"Росія скликала це засідання, щоб підірвати роботу ОЗХЗ, яка в повній відповідності з Конвенції про заборону хімічної зброї надає Британії технічну допомогу за допомогою незалежного аналізу зразків [речовини], взятих із місця атаки в Солсбері", - заявив представник МЗС.

На засіданні в Гаазі в.о. представника Британії в ОЗХЗ Джон Фогго також звернув увагу на твіт російського посольства, в якому йшлося, що Росія сприйме підсумки розслідування, тільки якщо в ньому будуть брати участь російські експерти.

Фогго підкреслив, що після інциденту в Солсбері Британія діяла відповідно до Конвенції про заборону хімічної зброї. Зразки отруйної речовини аналізують незалежні експерти.

"Вимога Росії про участь російських експертів є порушенням положень конвенції про незалежне розслідування", - сказав він.

Нагадаємо, Великобританія також розглядає запит РФ про доступ до Юлії Скрипаль, яка є громадянкою Росії.

4 березня Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені непритомними в британському місті Солсбері. Прем'єр-міністр Тереза Мей назвала "вкрай ймовірною" причетність Росії до їхнього отруєння бойовою отруйною речовиною "Новачок". А міністр закордонних справ Борис Джонсон заявив, що вважає "вкрай імовірним", що отруєння екс-полковника ГРУ санкціонував особисто президент РФ Володимир Путін.

Російська влада пояснень щодо "Новачка" так і не надала, але заявляла про "український слід" речовини, про те, що "Новачок" виготовляли у Великобританії, США, Чехії та Швеції, а зберігали в країнах Балтії. Також у МЗС РФ заявили, що британська влада "зрежисувала" отруєння Скрипаля.

14 березня Великобританія видворила 23 російських дипломатів у зв'язку з цим інцидентом. З 26 березня до неї приєдналися країни-союзники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram