ГоловнаСвіт

Британські експерти не впевнені в російському походженні "Новичка"

Виготовлення цієї отрути передбачає використання надзвичайно складних методів, які доступні тільки на державному рівні.

Британські експерти не впевнені в російському походженні "Новичка"
Фото: EPA/UPG

Британська лабораторія "Портон-Даун", де вивчалася смертоносна нервово-паралітична речовина "Новичок", якою був отруєний колишній російський розвідник Сергій Скрипаль, не може визначити, де вона була виготовлена. Про це заявив її голова, повідомляє Немецкая волна.

За його словами, отруйну речовину було однозначно упізнано в лабораторії як "нервово-паралітичну військову отруту "Новичок".

"Ми не визначили точне джерело її походження, проте надали всю наукову інформацію уряду, який потім використовував інші джерела, щоб прийти до певних висновків", - наголосив голова лабораторії.

При цьому він наголосив, що визначення країни-походження отруйної речовини "і не входило в завдання лабораторії". Однак, зазначив Ейткенхед, виготовлення цієї отрути передбачає використання надзвичайно складних методів, які доступні тільки на державному рівні.

Уряд Великобританії неодноразово вказував на Росію як на країну, де було виготовлено отруту, використану в замаху на колишнього подвійного агента і його дочку.

"Росія або несе пряму відповідальність за атаку, або допустила потрапляння отрути не в ті руки", - заявила прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей.

Тим часом в середу, 4 квітня, справі Скрипаля буде присвячене спеціальне засідання Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), яке пройде в Гаазі. Лондон надав експертам ОЗХЗ доступ до отруйної речовини, однак не ясно, чи будуть на засіданні озвучені результати експертизи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram