ГоловнаСвіт

У США винесли перший вирок щодо "російської справи"

Алекс ван дер Зваан - колишній співробітник юрфірми Skadden, яку найняли проти Тимошенко.

У США винесли перший вирок щодо "російської справи"
Фото: EPA/UPG

Суд федерального округу Колумбія у вівторок виніс перший вирок у рамках розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера з приводу втручання Росії в президентські вибори 2016 року.

Алекса ван дер Зваана, що в лютому визнав свою провину в наданні неправдивих свідчень співробітникам команди Мюлллера і слідчим ФБР, засуджено до позбавлення волі строком на 30 днів і штрафу в розмірі $20 тисяч, пише NBC News.

33-річний лондонський адвокат Алекс ван дер Зваан - чоловік старшої дочки російського бізнесмена Германа Хана Єви.

Його звинувачено в наданні неправдивих свідчень агентам Федерального бюро розслідувань щодо його співпраці з молодшим партнером Пола Манафорта Ріком Гейтсом.

Двох останніх звинувачують в шахрайстві під час їх роботи в Києві в 2005-2014 роках.

У жовтні 2017 року ним були пред'явлені звинувачення з 12 пунктів в змові проти США, ухиленні від сплати податків і відмиванні грошей, отриманих від уряду Януковича під час їх "українського періоду". Обидва не визнали свою провину.

За часів президентства Януковича ван дер Зваан працював на адвокатську фірму Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom. Українська прокуратура стверджує, що Манафорт з подання Януковича найняв цю фірму для підготовки доповіді, яка фактично обіляла кримінальну справу стосовно колишнього прем'єра Юлії Тимошенко.

За запитом нової української влади американський мін'юст зайнявся перевіркою процесу найму Skadden, Arps.

У судових документах стверджується, що ван дер Зваан дав неправдиві свідчення слідчим ФБР про час своїх останніх контактів з Гейтсом і "особою А" з України.

Слідчі з'ясували, що ван дер Зваан в 2016 році (під час виборчої кампанії в США) обговорював з цими двома звіт своєї юридичної компанії щодо справи Тимошенко і записував ці телефонні переговори. Він також видалив електронну переписку з Гейтсом і неназваною юридичною компанією (в документах Мюллера вона фігурує як "адвокатська контора А"), яка датована вереснем 2016 року.

Американська влада в 2016 році попросила юридичну компанію Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom надати документи про їхню роботу в інтересах уряду Януковича, в тому числі і ту їх частину, яка стосувалася співпраці з Манафортом щодо доповіді, яку в подальшому було використано для того, щоб виправдати арешт Тимошенко. Адвокатська контора згодом звільнила ван дер Зваана і погодилася співпрацювати з американськими слідчими.

Ван дер Зваан - громадянин Нідерландів, також володіє російською, англійською та французькою мовами.

Його тесть Герман Хан на початку цього року потрапив в "телефонну книгу Кремля" - доповідь американського мінфіну про найближче оточення Путіна.

Forbes оцінює стан Хана в 10 млрд доларів, таким чином, бізнесмен займає 138 місце в списку найбагатших людей планети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram