ГоловнаСвіт

Зять акціонера "Альфа-Груп" зізнався у брехні ФБР про роботу проти Тимошенко

Алекс ван дер Зваан - колишній співробітник юрфірми Skadden.

Зять акціонера "Альфа-Груп" зізнався у брехні ФБР про роботу проти Тимошенко
Алекс ван дер Зваан
Фото: EPA/UPG

Голландський юрист Алекс ван дер Зваан визнав звинувачення в дачі неправдивих свідчень співробітникам ФБР, які раніше висунув проти нього спецпрокурор США Роберт Мюллер, повідомляє Бі-бі-сі.

33-річний лондонський адвокат Алекс ван дер Зваан - чоловік старшої дочки російського бізнесмена Германа Хана Єви.

Він був звинувачений у дачі неправдивих свідчень агентам Федерального бюро розслідувань щодо його співпраці з молодшим партнером Пола Манафорта Ріком Гейтсом.

Двох останніх звинувачують у шахрайстві під час їхньої роботи в Києві у 2005-2014 роках.

У жовтні 2017 року їм висунули звинувачення за 12 пунктами у змові проти США, ухиленні від сплати податків і відмиванні грошей, отриманих від уряду Януковича під час їх "українського періоду". Обидва не визнали своєї провини.

За часів президентства Януковича ван дер Зваан працював на адвокатську фірму Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom. Українська прокуратура стверджує, що Манафорт з подачі Януковича найняв цю фірму для підготовки доповіді, яка фактично вибілювала кримінальну справу проти колишнього прем'єра Юлії Тимошенко.

За запитом нової української влади американський мін'юст узявся перевіряти процес наймання Skadden, Arps.

У судових документах, оприлюднених у вівторок, стверджується, що ван дер Зваан дав неправдиві свідчення слідчим ФБР про час своїх останніх контактів з Гейтсом і "особою А".

Слідчі з'ясували, що ван дер Зваан у 2016 році (під час виборчої кампанії в США) обговорював з цими двома звіт своєї юридичної компанії у справі Тимошенко і записував ці телефонні переговори. Він також видалив електронне листування з Гейтсом і неназваною юридичною компанією (в документах Мюллера вона фігурує як "адвокатська контора А"), датоване вереснем 2016 року.

Американська влада у 2016 році попросила юридичну компанію Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom надати документи про їхню роботу в інтересах уряду Януковича, в тому числі і ту їх частину, що стосувалася співпраці з Манафортом щодо доповіді, яку надалі було використано для того, щоб виправдати арешт Тимошенко. Адвокатська контора згодом звільнила ван дер Зваана і погодилася співпрацювати з американськими слідчими.

33-річний Алекс ван дер Зваан - громадянин Нідерландів, також володіє російською, англійською та французькою мовами.

Його тесть Герман Хан на початку цього року потрапив у "телефонну книгу Кремля" - доповідь американського мінфіну про найближче оточення Путіна.

Forbes оцінює статки Хана в 10 млрд доларів, бізнесмен займає 138 місце в списку найбагатших людей планети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram