ГоловнаСвіт

Німецькі соціал-демократи погодилися на "велику коаліцію" з партією Меркель

ХДС і СДПН отримають по шість міністерських портфелів, ХСС - ще три.

Німецькі соціал-демократи погодилися на "велику коаліцію" з партією Меркель
Бундестаг Германии

Більшість членів Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) проголосували за формування "великої коаліції" з блоком Християнсько-демократичного союзу (ХДС) і Християнсько-соціального союзу (ХСС). Про це повідомила СДПН на прес-конференції в Берліні в неділю, 4 березня, пише "Немецкая волна".

За політичний союз на чолі з канцлером ФРН Ангелою Меркель висловилися 66,02% рядових соціал-демократів. Всього в голосуванні брали участь майже 380 тисяч членів СДПН.

Зараз СДПН налічує понад 463 тисячі членів, всі вони могли брати участь в голосуванні поштою. Голосування почалося 20 лютого і завершилось 2 березня.

Таким чином, в Німеччині не залишилося перешкод для формування урядової коаліції. На початку лютого керівництво блоку ХДС/ХСС і СДПН узгодили текст коаліційної угоди, але лідери соціал-демократів висунули умову, за якою угода може бути підписана лише тоді, коли її схвалять рядові члени партії.

ХДС і СДПН отримають по шість міністерських портфелів. Хоча на виборах 24 вересня 2017 року соціал-демократи набрали набагато менше голосів, ніж ХДС, це стало умовою для формування "великої коаліції". Ще три міністерства очолять представники ХСС.

При цьому СДПН отримає низку ключових міністерств, таких як МЗС, міністерство праці та соціального забезпечення і міністерство фінансів.

Нагадаємо, що ХДС/ХСС виграли вибори, але не змогли створити коаліцію з Вільною демократичною партією і партією "Союз-90/Зелені".

Німецькі соціал-демократи зразу після виборів, на яких вони отримали тільки 20% голосів виборців, оголосили про перехід в опозицію. Але після провалу коаліційних переговорів партії Меркель з ВДП і "зеленими" погодилися вступити в переговори про повернення в уряд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram