ГоловнаСвіт

Потерпілі у справі "Норд-Осту" подали скаргу до ЄСПЛ

Потерпілі вважають, що порушено їхнє право на справедливий судовий розгляд і на справедливу компенсацію.

Потерпілі у справі "Норд-Осту" подали скаргу до ЄСПЛ
Здание ЕСПЧ
Фото: nytimes.com

Колишні заручники і родичі загиблих у результаті теракту в театральному центрі на Дубровці в Москві оскаржили в Страсбурзі вирок Хасану Закаєву, засудженому на 18 років і 9 місяців колонії за співучасть у теракті.

Про це ТАСС повідомила адвокат потерпілих Марія Куракіна.

За словами адвоката, Росія "не провела належного розслідування", і зараз суд щодо Закаєва "теж відмовив у задоволенні важливих клопотань захисту".

"Люди вважають, що порушено їхнє право на справедливий судовий розгляд і на справедливу компенсацію. Задоволені лише вимоги про стягнення моральної шкоди, і то частково. Але головне для заявників - це не грошова компенсація, головне - домогтися справедливого належного розслідування події", - сказала вона "Новой газете". 

Позов подали 42 людини. Вони вважають, що порушено їхні права на справедливий судовий розгляд, справедливу компенсацію, а також те, що в результаті судів не були встановлені факти і обставини справи. Проект скарги "Карпов та інші проти Росії" опублікували на сайті "Меморіал загиблих у "Норд-Ості". Книга пам'яті"

Хасана Закаєва затримали в грудні 2014 року в Криму. У березні 2017 року Московський окружний військовий суд засудив Закаєва до 19 років позбавлення волі. У серпні Верховний суд скоротив йому термін на три місяці. Потерпілі вимагали скасування вироку і заявляли, що не задоволені відсутністю повних даних про проведення операції зі звільнення заручників і розслідування теракту.

У скарзі потерпілих в ЄСПЛ ідеться, що суд визнав вимоги цивільних позивачів законними, але, обмеживши стягнення одним Закаєвим, зробив виплату компенсацій нездійсненною.

"Крім того, до кримінальної та матеріальної відповідальності не були притягненні представники влади, як відповідальні за застосування отруйної речовини, і які не забезпечили надання невідкладної адекватної медичної допомоги, а також винуваті у відсутності належної координації між різними службами під час проведення операції з порятунку заручників. Цих осіб потерпілі просили допитати, але суд невмотивовано відмовив у задоволенні заявленого з цього приводу клопотання", - йдеться в проекті заяви.

Також суд відмовив потерпілим у виклику експертів і в призначенні експертиз колишнім заручникам, щоби можна було встановити, як вплинув на їхнє здоров'я використаний при штурмі газ.

23 жовтня 2002 року терористи взяли в заручники більш ніж 900 осіб у театральному центрі на Дубровці під час представлення мюзиклу "Норд-Ост". Через три доби відбувся штурм будівлі. В результаті загинули 130 заручників. До Закаєва за звинуваченнями в причетності до теракту були засуджені ще шестеро осіб.

Нагадаємо, в жовтні в Москві вшанували пам'ять жертв "Норд-Осту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram