ГоловнаСвіт

Сербія успішно завершила програму допомоги МВФ

МВФ закликає сербську владу продовжувати роботу над модернізацією економіки.

Сербія успішно завершила програму допомоги МВФ
Фото: ianp.com.ua

Сербія сьогодні вийшла з трирічної програми міжнародного валютного фонду (МВФ) на $1,32 млрд, показавши чудові результати в деяких з поставлених перед нею цілей.

Завершення програми допомоги, однак, є лише першим кроком у побудові сильної і динамічної економіки, здатної конкурувати в світі, повідомляють на сайті МВФ.

"Програма показала себе набагато краще, ніж очікували, перевершивши багато з її макроекономічних цілей, - сказав Джеймс Руф, голова команди МВФ у Сербії. - Сербії вдалося викопати себе з ями: після того, як упродовж багатьох років після глобальної фінансової кризи  економіка повернулася до зростання в поєднанні зі зростанням інвестицій і зайнятості. Розпочато велику роботу з перетворення країни на повноцінну ринкову економіку; ці реформи необхідно поглибити після завершення програми для Сербії, щоб повністю реалізувати її потенціал".

Відзначають, що в 2014 році економіка Сербії зіштовхнулася з серйозними проблемами. Після світової фінансової кризи 2008 року економіка країни перебувала в стані стагнації, а слабкі державні установи, що скорочували податкові надходження і перевитрати уряду і державні підприємства призвели до швидкого нарощування державного боргу. Визнаючи нестійку ситуацію, влада Сербії прийняла амбітну програму бюджетного коригування, зміцнення фінансового сектора і широкомасштабних економічних реформ. МВФ підтримував програму за допомогою економічних консультацій і моніторингу поряд з обачливим фінансуванням.

Після трьох років зусиль у рамках програми економіка країни зробила розворот. Фіскальні рахунки з другим за величиною дефіцитом в Європі в 2014 році, в 2017 році показали позитивне сальдо. Економічна впевненість поліпшилася завдяки зростанню інвестицій як з іноземних, так і з внутрішніх джерел. Безробіття близьке до історичних мінімумів і скорочується. Банки стабільні, а невиплачені кредити зараз нижчі за їх докризові рівні.

Разом з тим життєво важливо домагатися подальшого прогресу, наголошує МВФ. У зв'язку з цим Фонд рекомендує уряду сконцентруватися на тому, щоб швидше досягти рівня західноєвропейських країн. Досягнення цієї мети є першою необхідністю, щоб уникнути виїзду кваліфікованих сербських працівників з країни в пошуках кращого життя.

МВФ підкреслює, що, зокрема, потрібна робота в таких галузях, як: реформування інститутів і державних служб, щоб поліпшити зростання приватного сектора; реконструкція державних підприємств: Сербія реструктурувала свою неефективну залізничну компанію, налагодила збір боргів у основних електроенергетичних і газових компаніях і успішно приватизувала деякі з них, однак багато держпідприємств, як і раніше, вимагають роботи для успішного продовження їх роботи; поліпшення бізнес-клімату; побудова більш досконалої інфраструктури: дороги, телекомунікації та енергетичні мережі приведуть Сербію до рівня життя, який буде змагатися із Західною Європою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram